HHK houdt evangelisatiedag: „Evangelisatie geen project maar levenshouding”
„Het Evangelie doorgeven kan iedereen, of je nu dominee, arts of gewoon gemeentelid bent. Maar wie is tot deze dingen bekwaam?” Dat zei ds. J. W. Baan zaterdag in de Bethelkerk te Lunteren bij de opening van de landelijke evangelisatiedag van de Hersteld Hervormde Kerk (HHK).
Alleen de Heere kan het Evangelie doorgeven, omdat Hij alle macht heeft in hemel en op aarde, stelde de hersteld hervormde predikant uit Sprang-Capelle en bestuurslid van de commissie evangelisatie van de HHK. „Als God spreekt gebeuren er wonderen. Wanneer Hij zegt „Volg Mij” dan is het om anderen tot Jezus te leiden.”
Het Evangelie doorgeven kan alleen als je Zijn kind bent en als je geroepen bent, aldus ds. Baan. „Het gaat om de oogst. Om die binnen te halen zijn arbeiders nodig. Voor die oogst moet je het Evangelie strooien met gulle hand. Niet krampachtig en met allerlei voorwaarden. Bedenk wel dat het onkruid ook opkomt. Uiteindelijk gaat het om het Koninkrijk. Laat de vrucht maar aan God over.”
Veilig
Evangeliseren is veiliger dan zwijgen, stelde ds. M. van Reenen in zijn lezing. „Het voelt veilig binnen kerkelijke muren, maar op straat voel je de pijn. Al die mensen die van Christus niet weten.” Volgens de hersteld hervormde predikant uit Oldebroek hebben we de neiging om evangeliseren uit te besteden. „Daar kunnen we een bepaalde rechtvaardiging bij hebben. Niet iedereen is immers geroepen om te evangeliseren.” Toch is volgens hem iedere christen daartoe geroepen, en niet alleen een predikant of ambtsdrager.
Ds. Van Reenen staat elke maand in Zwolle bij een evangelisatiekraam. Hij noemde evangeliseren niet een bepaalde actie, maar een houding: met de ogen van het Evangelie kijken naar mensen die op weg zijn naar de eeuwigheid.
Theologie
Kan ik als predikant werkzaam zijn als evangelist, vroeg hij zich af. „Zit de theologie mij dan niet in de weg?” Dat kan het geval zijn, wanneer het een verkeerde theologie is. „De kerk staat ver bij de mensen vandaan. Je kunt geen evangelist zijn zonder theologie. Je moet begrippen als zonde, rechtvaardigheid en verzoening uitleggen. Weten wat je wel en niet kunt zeggen. De hele theologie kun je niet in één gesprek stoppen. Begin bij het begin. Vertel over Gods liefde voor de wereld en wat er nodig is om in die liefde te delen”, zei de predikant. Hij signaleerde dat er in gesprekken sprake is van misvattingen en onbegrip. „Probeer die op te ruimen. Heb hart voor de naaste en voor Christus.”
Het echte evangelisatiewerk is het werk van de Heilige Geest. „Het Evangelie hebben wij niet in de hand. De Heilige Geest wel. Wij evangeliseren en de Heilige Geest helpt ons daarbij.”
Praktijk
Gor Khatchikyan, Armeens-Nederlands arts in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, vertelde in een interactieve lezing over evangeliseren in coronatijd. Hij kwam als vluchteling naar Nederland, zonder papieren en was uitgeprocedeerd. Toch lukt het hem toegelaten te worden tot de studie geneeskunde.
Khatchikyan kwam tot geloof met de woorden uit Markus 8:38, waar Christus spreekt over het zich niet schamen voor Hem en voor Zijn woorden. Khatchikyan: „Toen een docent schamperde over God Die een wereld en mensen geschapen zou hebben, kon ik niet zwijgen. Ik stond op en protesteerde: „Mijn Schepper leeft.” Het was alsof de hemel op aarde neerdaalde en ik vertegenwoordiger van God was.”
De arts probeert in zijn werk elke keer de mensen achter degenen met corona of andere ziekten te zien en naar hen te kijken door de ogen van Jezus. Hij wil niet „georganiseerd” over geloof spreken, en sprak over reactief evangeliseren. „Evangeliseren is geen project maar een levenshouding.”
Wim van Leeuwen, gemeentelid in de hhg te Opheusden, reikte de evangelisten ideeën aan hoe een evangelisatiegesprek te beginnen in het dagelijks leven. Op een interactieve manier besprak hij met behulp van Bijbelteksten en stellingen de vragen waartegen mensen kunnen aanlopen bij het evangeliseren.