Kritiek op kroonprinses raakt ook ‘gewone’ pubermeid
„Buitenproportioneel dik”, „met het jaar zwaarder”, „ze heeft morbide obesitas”. Schaamteloos klinkt op sociale media kritiek op prinses Amalia. Het voedt een ideaalbeeld dat ook ‘gewone’ tienermeisjes beïnvloedt.
Pubermeiden worden zeker geraakt door de perfecte plaatjes die sociale media voorschotelen, stelt Saskia Geraerts. De psycholoog is gespecialiseerd in zelfbeeld en auteur van het boek ”PRFCT”. „Maar”, zegt ze erachteraan, „hoe beter het normale leven op orde is, hoe minder effect kritiek heeft. Als je een fijn sociaal netwerk om je heen hebt, voldoening haalt uit het dagelijks leven en niet zo gevoelig bent voor tegenslag, dan laat zo’n ideaalbeeld je niet ontsporen. Hoe meer positieve elementen ontbreken, hoe minder veerkracht je hebt.” Een klein deel van de jongeren lijdt volgens haar echt onder de druk.
Vooral meisjes zijn gevoelig voor perfecte plaatjes. „Dat komt ook omdat zij meer op hun uiterlijk worden beoordeeld.”
Voordat sociale media bestonden, verlekkerden veel tieners zich aan ideaalbeelden in mode- en reclamebladen. „Maar door sociale media komen de perfecte plaatjes in een veelvoud op hen af”, zegt Corinna de Groot, die zich bezighoudt met leerlingenzorg op scholengroep Driestar-Wartburg. „Dat kan onzekerheid versterken.”
De Groot signaleert een toename aan zorgvragen die gerelateerd zijn aan somberheid, onzekerheid, zelfbeeld, depressie – vooral onder meiden. „Het lastige is dat de zelfreflectie van jongeren nog in ontwikkeling zijn. Wij hebben wel het idee dat sociale media invloed hebben op het zelfbeeld, maar voor leerlingen is dat nog een ontdekkingstocht. Het is een grote stap om tot de conclusie te komen: ik zit niet lekker in mijn vel, omdat ik me spiegel aan prachtige jonge vrouwen die alles voor elkaar lijken te hebben.” In de bovenbouw kunnen docenten dat gesprek volgens haar vaak beter voeren.
Gravinfluencer
Geraerts steekt de loftrompet over Amalia. „Zij ziet en leest die kritiek ook, maar lijkt er niet door geraakt te worden. Waar haar vader op die leeftijd de rebel ging uithangen, blijft zij keurig haar rol vervullen. De prinses heeft natuurlijk het geluk dat ze ouders, adviseurs en waarschijnlijk ook therapeuten om zich heen heeft staan die haar daarbij helpen.” De psycholoog wijst ook op Amalia’s nichtje Eloise. „Met dezelfde uiterlijke kenmerken is zij de ”gravinfluencer” en doet zij mee aan tv-programma’s. Het ligt er dus ook aan hoe je ermee omgaat.”
Haar advies? „Praat over de kritiek en wat dat met je doet. Doordat er een schermpje zit tussen zender en ontvanger beseffen mensen vaak niet wat hun opmerkingen doen en nemen ze ook geen verantwoordelijkheid voor hun gedrag.”
De Groot van Driestar-Wartburg roept de omgeving van jongeren op hen „te helpen ontdekken wie ze zijn in Christus’ ogen. Dat klinkt heel geestelijk. Ik bedoel: we zijn door Hem geschapen en iedereen heeft mooie kanten. Het perfecte plaatje bestaat niet. Als je mag aanvaarden wie je bent door Hem en dankzij Hem, hoef je niet per se te voldoen aan welk ideaal dan ook.” Ook vindt ze het belangrijk dat ouders en docenten oog hebben voor de vragen van jongeren. „Laat ze in al hun onzekerheid ervaren dat ze er mogen zijn. En geef eens een complimentje dat je zoon, dochter of een leerling er leuk uitziet.”