Scholieren op Jacobus Fruytier: Grapje over uiterlijk doet pijn
Nare opmerkingen over je uiterlijk onder een foto; prinses Amalia heeft het regelmatig zwaar te verduren, zoals ook nu ze op de Antillen is. Rijssense scholieren zien welke pijn grapjes over uiterlijk of gewicht kunnen veroorzaken.
Of ze gehoord hebben van de kritiek op Amalia door twitteraars? Twee meiden, die in de aula van de Jacobus Fruytierscholengemeenschap genieten van een tussenuur, hebben er iets over voorbij zien komen. „Die negativiteit komt vast van mensen die jaloers zijn”, reageert er een.
Aan wat bij elkaar geschoven tafeltjes zit een groepje scholieren, hun wiskundeschrift voor zich. Voor deze tieners blijkt het toch vooral een ver-van-mijn-bedshow te zijn, nare reacties onder een foto of video. „Als iemands een keer iets vervelends zegt onder een foto van een klasgenoot, valt iedereen daar direct over”, vertelt een meisje dat er ook bij is komen staan.
Filter
Toch knikken de meeste leerlingen bevestigend op de vraag of sociale media onzeker kunnen maken. Zo vertelt een meisje dat ze een tijd lang geen enkele foto plaatste zonder een filter. Zo’n techniek verdoezelt oneffenheden. Zelf volgt ze naast vrienden ook een aantal beroemdheden, zoals sporters. „Dan zie ik de hele tijd perfecte meiden en ga ik mezelf toch met hen vergelijken.”
Een ander meisje vertelt dat ze recent helemaal is gestopt met sociale media. „Eerst zat ik zo’n twee uur per dag op Instagram en TikTok, nu helemaal niet meer.” De tijd die ze eraan besteedde, was een van de redenen voor de vierdeklasser om op haar nieuwe telefoon geen socialemedia-apps meer te downloaden. Maar andere redenen had ze ook: „Ik was het gewoon zat. De nutteloze informatie, de negativiteit, de haatreacties onder nieuwsberichten.” Ze vindt alle kritiek op het gewicht van de kroonprinses „echt sneu”. „Amalia is een mooie meid. Online hebben mensen veel te snel hun radicale mening klaar.”
Ze krijgt bijval van anderen. Op sociale media willen mensen die zelf onzeker zijn een ander neerhalen, stelt er een. Nog een kritiekpunt: de schone schijn die mensen online ophouden. „Iemand kan heel knap zijn op een foto, maar bakken make-up op hebben. En een vakantieplaatje kan er heel gezellig uitzien terwijl de reis misschien helemaal niet zo leuk was.”
Bodyshaming
Op de reformatorische school in Rijssen zijn meerdere leerlingen die geen sociale media hebben, blijkt uit een gesprek met Anne-Ruth, Anneke en Famke. Ze zitten in 3vwo, en hebben in hun klas zo’n drie of vier leerlingen zonder TikTok, Snapchat of Instagram. Famke heeft geen van de apps. Anne-Ruth en Anneke wel, zij zijn er zo’n drie uur per dag mee bezig.
Ook deze scholieren vinden dat mensen op sociale media veel te snel zijn met hun scherpe reacties. De meiden zijn dan ook niet verbaasd over de kritiek op het uiterlijk van prinses Amalia. Zo ziet Anneke online wel vaker deze zogeheten bodyshaming, het belachelijk maken van iemands uiterlijk. „Dat maakt je denk ik heel onzeker. Je verliest zelfvertrouwen.” Famke denkt dat het in het geval van Amalia nog weleens zou kunnen meevallen. „Als het allemaal onbekende mensen zijn die kritiek hebben, denk ik dat je het makkelijker van je kunt laten afglijden. Al weten wij natuurlijk niet hoe Amalia is.”
Bodyshaming gebeurt trouwens niet alleen online, stelt Anne-Ruth. „Ook in de klas zie je het soms gewoon gebeuren. Opmerkingen over uiterlijk en gewicht, als grapje gebracht. Maar als je een beetje oplet, zie je dat zulke geintjes pijn doen.”