Grote ijsberg bij Zuidpool raakt los en drijft naar oceaan
Een grote ijsberg bij Antarctica zet koers richting de open oceaan. De schots –met de naam B22A– lag jarenlang vrij stabiel, maar daar leek eind december vorig jaar verandering in te komen.
Nu is de ijsberg op drift.
De ijsberg brak in 2002 van het Thwaites-ijsplateau af en was oorspronkelijk zo groot als ongeveer de provincie Overijssel. B22A bleef de afgelopen decennia vrij stabiel enkele tientallen kilometers voor de ijstong van de Thwaitesgletsjer liggen.
De ijsberg heeft de bijzondere aandacht van wetenschappers. Deze werkt namelijk als een bufferzone die het afsmelten van het Thwaites-ijsplateau en de daarachter liggende Thwaitesgletsjer vertraagt.
Wetenschappers maken zich al langer zorgen over het afsmelten van deze specifieke gletsjer. Het versneld uiteenvallen van deze ijsrivier wordt gezien als één van de kantelpunten voor klimaatverandering.
Zo stelt klimaatwetenschapper Kris van Steenbergen op Twitter dat met het wegvallen van B22a „grote golven en warm water” de flanken van de Thwaitesgletsjer kunnen destabiliseren. Volgens Van Steenbergen breekt nu een „precaire fase” aan. Het ijsplateau voor de gletsjer wordt elk jaar zo’n 10 meter dunner, wat de punten waar deze op de zeebodem rust zwakker maakt.
Bruntijsplaat
Maandag brak elders op de Zuidpool een grote ijsschots af van de 150 meter dikke Bruntijsplaat. Een ijsberg ter grootte van de provincie Utrecht koerst nu richting de Atlantische Oceaan. In 2016 is een wetenschappelijke observatiepost op de Bruntijsplaat verplaatst, omdat er een scheur ontstond in het ijsplateau.
Dit seizoen zal waarschijnlijk een nieuw een laagterecord qua zee-ijs worden gevestigd rond de Zuidpool.