Kerk & religieFreedom Focuscursus

Cursus biedt hulp bij trauma christelijke migrant

Christelijke migranten die kampen met trauma’s vinden lang niet altijd aansluiting bij de reguliere hulpverlening. Speciaal voor hen werd de Freedom Focuscursus ontwikkeld, waarin „theologische en psychologische inzichten beide een plek krijgen”.

23 January 2023 21:43Gewijzigd op 24 January 2023 11:49
In de Freedom Focuscursus komen allerlei thema’s aan bod, waarbij „inzichten uit de Bijbel en de psychologie bij elkaar worden gebracht”. beeld RD
In de Freedom Focuscursus komen allerlei thema’s aan bod, waarbij „inzichten uit de Bijbel en de psychologie bij elkaar worden gebracht”. beeld RD

Het eerste cursusboek, gericht op migrantenvrouwen, wordt dinsdag tijdens een minisymposium in Gouda gepresenteerd. Het is een initiatief van de internationale kerk In Christ United (ICU) in Gouda en Stichting Geloofsinburgering.

De voorgangers van ICU hebben geregeld pastoraal contact met gemeenteleden die kampen met onverwerkte trauma’s, zegt ds. Esther van Schie, verbonden aan ICU en directeur van Stichting Geloofsinburgering. „Soms kwamen deze naar boven wanneer mannen in een verslaving waren terechtgekomen. Daarbij speelden onderliggende problemen een rol. Denk aan wat ze hebben meegemaakt tijdens een oorlog in hun land, tijdens hun vlucht of in Nederland.”

De voorgangers van ICU vroegen zich af wat ze konden betekenen voor getraumatiseerde vluchtelingen en migranten. „We merkten dat ze vaak moeilijk aansluiting vinden bij de reguliere hulpverlening door taal- en cultuurverschillen. Ook voelen ze zich daar als christen soms niet gehoord. Een vrouw zei: Ik wilde mijn psycholoog vertellen hoe Jezus mij hielp, maar dat snapte ze niet.”

Ds. Van Schie en ds. Marien Kollenstaart, eveneens verbonden aan ICU, ontwikkelden daarom de Freedom Focuscursus. In zestien lessen komen allerlei thema’s aan bod, waarbij „inzichten uit de Bijbel en de psychologie bij elkaar worden gebracht. Daarbij lieten we verschillende psychologen meelezen”, zegt ds. Van Schie.

Verlies

Een van de thema’s is ”verlies”. „Veel deelnemers hebben verliezen geleden. Denk aan familieleden of vrienden die zijn omgekomen in de oorlog, maar ook het verlies van het gevoel van veiligheid of –eenmaal in Nederland– het verlies van status.”

De afgelopen periode draaiden er in Gouda twee pilotgroepen, een voor mannen en een voor vrouwen. De deelnemers kwamen onder meer uit Syrië, Irak, Filipijnen, China, Myanmar en Afghanistan. „In de veiligheid van de groep ontstonden mooie gesprekken, waarbij mensen hun ervaringen deelden en het geloof konden inbrengen. Ook was er ruimte om met gebed af te sluiten.”

Door de uitgave van een cursusboek wil Stichting Geloofsinburgering het materiaal breder beschikbaar stellen. De initiatiefnemers kozen bewust voor een aparte uitgave voor mannen en vrouwen. Ds. Van Schie wijst erop dat bij vrouwen voor een deel andere thema’s spelen dan bij mannen of dat dezelfde thema’s om een andere benadering vragen. „In de levens van een aantal vrouwen bleek seksueel misbruik of huiselijk geweld bijvoorbeeld diepe sporen te hebben getrokken. Daar besteden we apart aandacht aan, waarbij we onder meer ingaan op onderwerpen als zelfbeeld en vergeving.”

Vertalingen

Als eerste verschijnt dinsdag de Freedom Focuscursus voor vrouwen, waarbij ook vertalingen in het Engels, Oekraïens en Russisch beschikbaar zijn. Andere talen, waaronder Farsi en Arabisch, moeten later volgen. De cursus voor mannen komt naar verwachting volgend jaar op de markt.

Ds. Van Schie ziet de Freedom Focuscursus als een „aanvulling” op andere vormen van hulpverlening. „Een van de deelnemers hebben we bijvoorbeeld doorverwezen naar een psycholoog. Onze cursus was voor haar waardevol, maar ze had meer nodig dan wat wij konden bieden.”

Een van de sprekers op het minisymposium is dr. Daniëlle Phillips-Koning, werkzaam op de faculteit religie en theologie van de Vrije Universiteit Amsterdam, die onderzoek deed naar de Freedom Focuscursus. Zij laat weten dat ze haar analyse over de cursus nog niet heeft afgerond. Tijdens de bijeenkomst zal ze enkele „observaties” bespreken. „Op persoonlijke titel kan ik in ieder geval zeggen dat ik de cursus zeer waardevol vind.”

>

freedomfocuscourse.com

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer