Kerk & religieOorlog Oekraïne
Nieuw platform ondersteunt pastorale zorg voor Oekraïense vluchteling

Predikanten en voorgangers die „adequate interculturele pastorale zorg” willen verlenen aan vluchtelingen uit Oekraïne die bij hen in de buurt terechtkomen, kunnen sinds dinsdag terecht bij PastorsvoorOekrainers.nl.

Dr. Hanneke Schaap-Jonker werkt mee aan de nieuwe onlinetraining pastoraat voor Oekraïense vluchtelingen. beeld RD, Anton Dommerholt
Dr. Hanneke Schaap-Jonker werkt mee aan de nieuwe onlinetraining pastoraat voor Oekraïense vluchtelingen. beeld RD, Anton Dommerholt

Het onlineplatform is een initiatief van Stichting Gave en Stichting Geloofsinburgering. „Pastorale zorg is hard nodig in de traumatische situatie waar de Oekraïense vluchtelingen mee te maken hebben: het omgaan met trauma’s, het gescheiden zijn van familieleden en de oorlog die zo veel pijn en lijden veroorzaakt”, geven de beide organisaties aan. Zij willen met het nieuwe platform pastorale zorg „breed beschikbaar maken voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland.”

Na aanmelding doorlopen de pastores een onlinetraining met informatie over Oekraïense cultuur, Oekraïens christendom en spiritualiteit, acuut trauma en langduriger traumazorg. Ook krijgen ze tips voor pastoraal contact en zorg vanuit de kerk.

De modules worden onder anderen verzorgd door prof. Hanneke Schaap-Jonker (rector van het Kennisinstituut Christelijke GGZ en bijzonder hoogleraar klinische godsdienstpsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam) en prof. Heleen Zorgdrager (hoogleraar systematische theologie aan de Protestantse Theologische Universiteit en hoogleraar aan de Katholieke Universiteit in Oekraïne). Ook directeur Jan Pieter Mostert van Gave werkt aan de training mee.

De pastores die de modules hebben doorlopen, zijn „toegerust om zelf proactief aan de slag te gaan.” Ze kunnen ook vermeld worden op een kaart van Nederland zodat Oekraïners zelf, maar ook gastgezinnen en mensen vanuit opvanglocaties contact kunnen zoeken met de pastores. Pastoraal werkers die de training volgen, ontvangen een screening voordat ze op de site vermeld kunnen worden. Particulieren kunnen ook meedoen aan de training, maar krijgen geen plek op de website.

Kerk en overheid

Vanuit de kerken en individuele kerkleden is er een „grote solidariteit en bereidheid” om Oekraïense vluchtelingen te helpen, signaleert het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO). Het overlegplatform adviseert parochies en gemeenten om „een brugfunctie te vervullen tussen betrokken kerkleden en de overheid die de opvang coördineert. Concreet kan dit betekenen: het in kaart brengen van initiatieven en deze informatie delen met de lokale burgerlijke gemeente.”

In een dinsdag gepubliceerde verklaring wijst het CIO er ook op dat de overheid werkt aan een handleiding voor de huisvesting van gevluchte Oekraïners door particulieren. „Sta er echter bij stil dat deze oorlogsvluchtelingen doorgaans ook getraumatiseerd zijn en dus niet alleen huisvesting, maar ook specialistische begeleiding nodig hebben. Voor deze laatste ondersteuning zal dus door particulieren weer een beroep op de overheid gedaan moeten kunnen worden”, aldus het CIO op zijn website. De verklaring werd dinsdag ook geplaatst op de website van de Raad van Kerken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer