Kerk & religieFusie

Kerkorde nieuwe Nederlandse Gereformeerde Kerken klaar

De kerkorde van de nieuwe Nederlandse Gereformeerde Kerken (NeGK) is vrijdag in Elspeet door de synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) en de landelijke vergadering van de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) vastgesteld.

Redactie kerk
16 January 2023 08:56Gewijzigd op 14 March 2023 12:59
Synode GKV en NGK in Elspeet, november 2022, beeld André Dorst
Synode GKV en NGK in Elspeet, november 2022, beeld André Dorst

Daarmee is een belangrijke hobbel genomen richting de fusie van de beide kerkverbanden, die op 1 mei dit jaar formeel haar beslag zal krijgen. Vrijdag besloot de vergadering in Elspeet dat in de nieuwe kerk niet-ambtsdragers toch geen lid kunnen zijn van de kerkenraad. In een eerdere versie van de kerkorde stond wel dat dit mogelijk was. Nu is alleen vastgelegd dat niet-ambtsdragers betrokken kunnen worden bij de uitvoering van kerkenraadstaken.

Zaterdag vergaderden de afgevaardigden verder over allerlei regelingen die op basis van de nieuwe kerkorde getroffen moeten worden. De vergadering verklaarde zich niet akkoord met een voorstel van een commissie die doop- en belijdenisvragen opnieuw heeft geformuleerd. Mede omdat er in gemeenten de achterliggende jaren op dit punt veel verscheidenheid is ontstaan, wil de vergadering daar meer uniformiteit in aanbrengen, „om kerkleden te beschermen tegen allerlei instant creatieve invallen van individuele voorgangers”, staat in het rapport van de commissie.

Discussie is er nog over onder meer de vraag of in de doopvragen van „jullie kind” of van „wij en onze kinderen” gesproken moet worden. Die laatste formulering geeft volgens commissievoorzitter ds. J. Sytsma (Zwolle) beter aan dat de doop niet zozeer binnen één gezin, maar binnen de gemeente plaatsvindt. De commissie gaat zich nog eens over de tekst buigen.

Niet alle leden van de GKV en de NGK willen op 1 mei mee met de hereniging. De Kerngroep Bezinning GKV belegt de komende tijd in het hele land negen regionale bezinningsbijeenkomsten om steun te geven aan hen die buiten de nieuwe NeGK „samen gereformeerd willen blijven”.

Oproep

De synode deed vrijdag aan iedereen die overweegt niet mee te gaan met de hereniging de dringende oproep „niet met ons te breken”, maar in gesprek te blijven over thema’s die verdelen, zoals kinderen aan het avondmaal, het omgaan met lhbti’ers en hermeneutiek.

De synode en de landelijke vergadering vergaderen verder op 28 januari, op 11 februari, op 11 maart en op 15 april.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer