De Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) gaat in 2023 verbouwen. Het aantal studenten van de christelijke gereformeerde universiteit groeit, waardoor er behoefte is aan meer ruimte.
Dat liet Arjan Dorst, voorzitter van het college van bestuur van de TUA, donderdag desgevraagd weten. „Om meerdere redenen gaan we verbouwen. Als gevolg van het groeiende aantal studenten zijn er te weinig plekken beschikbaar waar in stilte gestudeerd kan worden. De studiezaal die er nu is, heeft maar zes plekken. Dat is te weinig. Ook het aantal ruimtes waar gezamenlijk gestudeerd kan worden, vraagt om uitbreiding. Er zijn ook meer medewerkers gekomen aan de TUA. Zij hebben net zo goed werkplekken nodig waar ze met studenten kunnen zitten om hen te begeleiden of om tentamens af te nemen. Daarnaast heeft de bibliotheek uitbreiding nodig. Door een aantal nalatenschappen zijn er flink wat boeken bijgekomen. Ten slotte zal er ook een lift in het gebouw geplaatst worden, zodat het breder toegankelijk is.”
Promovendi
Aan de TUA studeren ongeveer 150 studenten, aldus Dorst. „Daarnaast zijn er studenten die af en toe een module in Apeldoorn volgen. De nieuwe eenjarige master ”herbronning gereformeerde theologie” heeft veel studenten getrokken. Daar komt bij dat steeds meer promovendi, vanuit Azië tot Amerika, ons weten te vinden.”
In 2005 breidde de universiteit voor het laatst uit, toen het aanpalende kerkgebouw van het apostolisch genootschap gekocht werd. De voormalige kerk werd door een corridor aan het pand aan het Wilhelminapark verbonden. „Met die verbouwing is een aula aan het pand toegevoegd, die voornamelijk gebruikt wordt voor grotere bijeenkomsten, zoals de weekopening, de opening van het academisch jaar en voor promotieplechtigheden”, aldus Dorst.
Bekostiging
De kosten van de verbouwing zullen uitkomen op zo’n 800.000 euro. „Dat is een grofmazige berekening, waarin ook kosten voor inrichting, meubilair en ict-middelen opgenomen zijn. We hebben te maken met een markt waarin de prijzen voor diensten en materialen sterk gestegen zijn. De bekostiging zal deels vanuit eigen reserves en deels vanuit een nalatenschap plaatsvinden. Daarnaast zijn we een actie gestart om aanvullende gelden te verwerven. Ik verwacht dat we daarmee het financiële plaatje rond gaan krijgen.”
De eerste maanden van de verbouwing, van januari tot maart, blijft de universiteit open voor studenten. Dorst: „Vanaf het tweede gedeelte, van maart tot de zomervakantie, maken we indien nodig gebruik van andere gebouwen in de omgeving van het Wilhelminapark.”
Volgens Dorst kiest de universiteit er bewust voor om aan het Wilhelminapark te blijven. „Toen de Gereformeerde Theologische Universiteit in 2017 niet van de grond kwam, betekende het dat we vanaf dat moment in Apeldoorn zouden blijven. De locatie is nog steeds geschikt en herkenbaar.”