Moskou steunt Servië maar ontkent betrokkenheid in Kosovo
Moskou steunt het Servische beleid om zijn burgers in Noord-Kosovo te beschermen. Maar het Kremlin ontkent tegelijkertijd dat het Belgrado opstookt om de spanningen verder op te laten lopen, zoals een Kosovaarse minister claimt.
Pristina denkt dat Servië opzettelijk de stabiliteit in de grensregio op het spel zet. Belgrado heeft inmiddels het leger in de hoogste staat van paraatheid gebracht en bereidt zich voor op verdere escalatie. Volgens Kosovo werkt Servië samen met Rusland om meer chaos te creëren, niet alleen in dat land maar op de hele Balkan.
Het Kremlin noemt die beschuldigingen onjuist en zegt dat het verkeerd is “om te zoeken naar een Russische vernietigende invloed”. “Servië is een soeverein land en natuurlijk beschermt het de rechten van Serviërs die dichtbij wonen onder zulke moeilijke omstandigheden, en natuurlijk reageert het fel als die rechten geschonden worden.”
Servië zegt op te komen voor de Servische minderheid die in Noord-Kosovo woont, een land met vrijwel uitsluitend Albanezen. In Kosovo wonen bijna 2 miljoen mensen, zo’n 50.000 daarvan zien zichzelf als Serviërs. Het is al maanden onrustig in de grensregio, met name door een wet die mensen zou verbieden om nog met Servische nummerplaten rond te rijden. De wet is uitgesteld, maar nog altijd worden uit protest regelmatig blokkades opgeworpen bij grensovergangen. Als gevolg van de oplopende spanningen heeft Kosovo de belangrijkste grensovergang met Servië inmiddels gesloten.
Moskou zegt Servië te steunen bij de stappen die genomen worden en verwijst daarbij naar de “nauwe samenwerkingen en historische en spirituele banden” tussen de twee landen. De Servische president Aleksandar Vucic zei dinsdag te blijven “vechten voor vrede en zoeken naar diplomatieke oplossingen”.
De NAVO-missie in Kosovo heeft woensdag ook nog eens opgeroepen tot een dialoog tussen beide partijen om de spanningen af te laten nemen. De NAVO greep in tijdens de oorlog in 1998-1999. Ze bombardeerde het toenmalige Joegoslavië en dwong zo de Joegoslavische troepen zich terug te trekken. De meeste Serviërs die toen in Kosovo woonden werden verdreven. Sindsdien is de NAVO-missie aanwezig om de vrede te bewaren.
Ook de Europese Unie en de Verenigde Staten uitten hun zorgen over de situatie. In een gezamenlijke verklaring riepen de EU en de VS Kosovo en Servië op direct maatregelen te nemen om de spanningen te verminderen en zich te onthouden van “provocaties, bedreigingen of intimidatie”.