Begrotingsvoorstel Barnier zonder stemming door parlement
De Franse premier Michel Barnier heeft een beroep gedaan op een grondwetsartikel om een begrotingsvoorstel zonder stemming in het parlement goedgekeurd te krijgen. Daardoor hangt hem mogelijk woensdag al een motie van wantrouwen boven het hoofd die de regering ten val kan brengen. Die beschikt niet over een meerderheid in het parlement.
Het parlement kan de wetgeving van Barnier alleen tegenhouden door de drie maanden oude minderheidsregering naar huis te sturen, wat wordt verwacht. Het links-radicale Nieuwe Volksfront heeft al aangekondigd een motie van wantrouwen in te dienen wanneer de premier zijn wetgeving op deze manier probeert door te drukken. Het is echter niet gebruikelijk dat het parlement de regering ten val brengt wanneer die de noodmaatregel toepast. Het zou kunnen leiden tot ontbinding van het parlement in afwachting van nieuwe verkiezingen.
De aanvoerster van de rechts-radicale Rassemblement National (RN), Marine Le Pen, heeft gedreigd ook voor die motie te gaan stemmen. Ze eist dat Barnier de voorgenomen pensioenhervormingen aanpast en als hij dat niet doet laat de RN de regering van president Emmanuel Macron en premier Barnier vallen. De partij RN heeft in sociale media al aangekondigd voor de motie van wantrouwen te gaan stemmen.
Barnier deed maandag nog een concessie in de richting van Le Pen door voorgenomen bezuinigingen op het vergoeden van medicijnen in te trekken. Afgelopen week schrapte hij een voorgenomen verhoging van de elektriciteitsprijzen uit de ontwerpbegroting voor 2025.