BinnenlandVuurwerk

Politie hoopt op vrolijke jaarwisseling, maar vreest veldslag

De politie heeft dit jaar al 670.000 kilo aan illegaal vuurwerk in beslag genomen; een recordhoeveelheid. „We hopen op een volksfeest, maar vrezen een veldslag”, zegt Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond.

28 December 2022 11:24Gewijzigd op 28 December 2022 11:49
beeld ANP
beeld ANP

„Er is een betere samenwerking met Belgische en Duitse politiediensten”, zegt Struijs over de reden waarom er dit jaar zoveel vuurwerk is verbeurdverklaard. Ook ziet de voorzitter dat meer burgers melding maken van illegaal vuurwerk bij Meld Misdaad Anoniem, een meldpunt waar burgers informatie kunnen geven over criminaliteit in hun omgeving. „Een gedeelte van de bevolking is het geknal zat en is daardoor eerder bereid informatie te geven.”

Daarnaast is er volgens Struijs meer vuurwerk in omloop dan voorgaande jaren. „Er is een levendige handel in illegaal spul.” Eerder dit jaar deed de politie twee grote vuurwerkvondsten. Vlak over de grens in Duitsland trof ze respectievelijk 250.000 en 300.000 kilo aan zwaar vuurwerk aan dat was bestemd voor de Nederlandse markt. Mede door die twee vangsten nam de politie dit jaar drie keer zoveel vuurwerk in beslag als vorig jaar.

18918947.JPG
Jan Struijs, voorzitter Nederlandse Politiebond. beeld ANP, Lex van Lieshout

Voor de jaarwisseling houdt de voorzitter van de Nederlandse Politiebond dan ook zijn hart vast. Hij maakt zich grote zorgen over zowel de veiligheid van Nederlandse burgers als het welzijn van politiemensen. „Dat zware vuurwerk is zo destructief. Het zijn gewoon granaten. Het zal je vader of partner maar zijn die bij de politie zit en ’s avonds de straat op moet.”

Naast het illegale spul vreest de voorzitter ook de combinatie van vuurwerk, alcohol en drugs. „Dat is een heel gevaarlijke cocktail. Het maakt mensen onvoorspelbaar.” Burgers zijn daardoor volgens hem ook eerder geneigd de confrontatie met hulpdiensten op te zoeken. Daarnaast was 2022 volgens Struijs „een roerig jaar” en mag er na twee jaar aan vuurwerkverboden weer volop worden geknald in de meeste gemeenten. „De kans op excessen is daardoor groot.”

Symboolpolitiek

Ook Wim Groeneweg, voorzitter van politievakbond ACP, ziet „het grootste evenement van het jaar” met zorg tegemoet. Wat hem betreft was het landelijke vuurwerkverbod ook dit jaar doorgezet. Nu is er slechts in een aantal gemeenten een verbod. „Symboolpolitiek” en „totaal niet te handhaven” zegt de vakbondsvoorzitter daarover.

18918946.JPG
Wim Groeneweg, voorzitter politievakbond ACP. beeld RD

„Zo’n verbod suggereert dat de politie de situatie in die gemeenten onder controle heeft. Maar dat is niet het geval.” Agenten moeten op de plekken waar een verbod is „achter jongens aanrennen die stiekem een rotje afsteken, terwijl het op andere plekken gewoon is toegestaan”. Groeneweg is er verbolgen over. „Ik durf te wedden dat er nauwelijks bekeuringen worden uitgedeeld.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer