Barneveld verbiedt gebruik van klaphamer
In de gemeente Barneveld is het gebruik van een klaphamer niet meer toegestaan. De gemeenteraad wil daarmee voorkomen dat „er een traditie ontstaat” van klaphamers als alternatief vuurwerk rond de jaarwisseling.
Het voorstel om een klaphamerverbod op te nemen in de algemene plaatselijke verordening werd woensdagavond ingediend door de fractie van de ChristenUnie, die daarin werd ondersteund door de SGP en Lokaal Belang.
„De klaphamer blijkt levensgevaarlijk te zijn, gevaarlijker dan carbidschieten”, aldus ChristenUnie-fractievoorzitter Henk Wiesenekker. Hij verwees naar een fataal incident vorig jaar in Haaksbergen waardoor een 12-jarige jongen om het leven kwam. “Het gebruik van een klaphamer maakte al eerder slachtoffers.”
Wiesenekker noemde ook de overlast van harde knallen van een klaphamer tijdens de laatste jaarwisseling in de wijk Norschoten in Barneveld. Het voorstel van de ChristenUnie werd met een ruime meerderheid aangenomen.
Een klaphamer bestaat uit een zwaar stuk metaal, dat kan draaien in een stellage. Onder de hamer wordt een ontvlambaar poeder neergelegd, bijvoorbeeld een mengsel van zwavel en kaliumchloraat, kaliumnitraat of kaliumcarbonaat. Als men de hamer laat vallen, ontploft het poeder met een flinke knal.
Het landelijk verbod van knalvuurwerk, Chinese matten en vuurpijlen dat sinds 2020 geldt heeft ertoe geleid dat de populariteit van de klaphamer is toegenomen. De ouders van het slachtoffer in Haaksbergen dringen aan op een landelijk klaphamerverbod. In de Brabantse gemeente Steenbergen is de klaphamer al verboden. De gemeenteraad van Elburg spreekt komende maandag over een klaphamerverbod. Ook in Haaksbergen wordt een verbod overwogen.