Kerk & religieWekelijkse meditatie | Kerst
Meditatie: Jezus

Het kerstfeest is bijna weer aangebroken. Dat krijgt veel aandacht, zowel op kerkelijk terrein als wereldwijd. We lezen in de media over dagen van ontmoetingen en gezellig samenzijn. Daar zijn velen vol van, al zijn het ook hier en daar dagen van eenzaamheid.

Ds. L. Groenenberg, Oud-Beijerland
beeld RD
beeld RD

De indringende vraag mag zeker gesteld worden of wij persoonlijk tijd nemen om dit heilsfeit te overdenken. Het kerstfeest is een wonder van Gods welbehagen en daarin zal Gods Kerk zich ook eeuwig verblijden.

In het gedeelte waarin onze tekst staat krijgt de maagd Maria plotseling een hemelse boodschap. De engel Gabriël komt een bijzonder Evangeliewoord verkondigen. Evangelie bij uitnemendheid. Wonderlijk dat een maagd bevrucht zal worden. Voor ons een onmogelijk en onbegrijpelijk wonder. Het gaat rond het kerstfeest over hemelse zaken.

„En zie, gij zult bevrucht worden en een Zoon baren, en zult Zijn Naam heten Jezus.” - Lukas 1:31

Dat straalt ook af van de Naam die het Kind moet gaan dragen. Hij komt uit de hemel en dan is er ook een Naam die door de hemelse Vader gegeven is. Ook die bijzondere Naam Jezus. Wat een geboortebericht mag Maria horen. Dit geboortebericht klonk reeds in de dagen van Jesaja. Daar hoorde het volk Israël over het geboren Kind en de gegeven Zoon.
De boodschap van Gabriël is een verklaring van dit heilsfeit. Het is ook een zeer duidelijk woord, dat uit de hemel komt. Het gaat hier om de blijde boodschap voor verloren zondaren. En dat zegt de Heere op een duidelijke wijze. Moeilijk, omdat het niet overeenkomt met ons verstand, dat verduisterd is. Ook omdat mensen vaak weinig of geen rekening houden met de almacht van God, Die maar te spreken heeft en het is er, te gebieden en het staat er. Dan is ook de geboorte uit een maagd mogelijk.

En die Naam Jezus? Dat is: Zaligmaker. Zowel ouderen als jongeren hebben die Naam vele malen in hun leven gehoord. Geloven we nu ook in Zijn werk, waartoe Gods Zoon de hemel verlaten heeft en mens geworden is? Dat zullen we verstandelijk wel weten. Vanuit de volzalige hemel met Zijn Vader tot in de godverlatenheid zonder de Vader. Vanuit het welbehagen van God is deze weg uitgedacht en werkelijkheid geworden. Tot zaligheid van goddeloze mensen. Dat is de verkondiging van het welbehagen van de Heere, dat wordt samengevat in Zijn Naam.

Laten we vooral tijdens de komende dagen tot onszelf inkeren. De Vader zegt tot ons allen, oud en jong: „Kust de Zoon, vanouds u toegezegd.” Juist onder en met Gods Woord vieren wij maar op één manier kerstfeest. In liefde voor het Kind van Bethlehem. De Zoon van God werd Mens om van kribbe te gaan naar het kruis. Om daar als de Man van smarten onder te gaan onder de toorn van Zijn Vader. Waarom? Om rampzalige mensen, u, jij en ik, zalig te maken. Daartoe is onmisbaar dat we Hem als Middelaar mogen omhelzen, geleid door de Heilige Geest. Zelf rampzalig om dat ook eeuwig te blijven. Indien dat de kennis van ons hart geworden is, is alles aan Hem gans begeerlijk. Te leven met het Woord des Heeren, waarvan Jezus de aanbiddenswaardige inhoud is. Zo in liefde met Maria die weg te gaan naar de volkomen zaligheid. Ziende op het geboren Kind en de gegeven Zoon, Wiens Naam Jezus is. Lezers, gezegend kerstfeest met Hem.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer