OpinieCommentaar

Verfilming ”The Chosen” is vertekening van leven van Jezus

Bijbelse thema’s staan niet bovenaan het lijstje in de filmwereld. Toch zijn er in de loop der jaren tientallen films verschenen die een impressie geven van het leven van de Heere Jezus. In orthodox-christelijke kring nam men daar meestal afstand van. Het bezwaar betrof niet alleen het medium zelf, maar ook de vermenging van het Bijbelverhaal met fantasie.

Hoofdredactie
15 December 2022 14:53Gewijzigd op 7 March 2023 16:16
Een menigte mensen luistert naar de rondreizende Rabbi. beeld The Chosen
Een menigte mensen luistert naar de rondreizende Rabbi. beeld The Chosen

”The Chosen”, een filmserie die vanaf deze donderdag via de EO ook in Nederland te zien is, onderscheidt zich duidelijk van eerdere producties. Een van de belangrijkste verschillen is dat ”The Chosen” –”De uitverkorenen”– geen product is van de grote namen in de filmindustrie, zoals Walt Disney of Warner Bros. In Hollywoodstudio’s draait het al snel om beroemde acteurs en gelikte beelden, waarbij vermaak belangrijker is dan een waarheidsgetrouw verhaal. ”The Chosen” is betaald vanuit crowdfunding, dus het zijn vooral christenen geweest die de productie van zo’n filmproject steunen. Daarbij is regisseur Jenkins zelf een evangelicaal christen die niet uit is op sensatie, maar een geloofwaardige boodschap over Jezus bij een groot publiek wil brengen.

Wat dat laatste betreft, de verspreiding, daar is Jenkins zeker in geslaagd. Naar verluidt hebben inmiddels 260 miljoen mensen afleveringen van deze serie gezien in meer dan honderd landen. Maar hebben deze kijkers daarmee ook een geloofwaardige boodschap ontvangen?

Een klassiek bezwaar tegen het afbeelden van de persoon van de Heere Jezus is dat elk beeld van Hem tekort doet aan de werkelijkheid. En al is de bedoeling van de regisseur nog zo oprecht, dat bezwaar geldt nog veel sterker bij een film. Wie na het kijken ervan de Bijbel leest, heeft steeds een beeld van Jezus op zijn netvlies dat niet de werkelijkheid is. Dat is ook zo bij ”The Chosen”. In deze serie is de Bijbelse geschiedenis aangevuld met verhalen die evengoed fantasie kunnen zijn als waarheid. Heeft Nicodemus geprobeerd de demonen uit Maria Magdalena uit te bannen? Had Petrus een belastingschuld? Liep Jacobus mank? Het toevoegen van zulke elementen aan het verhaal maken dat de grens tussen werkelijkheid en fantasie vervaagt.

Hoe erg is dat? Bij de dramaserie ”The Crown” over het Engelse koningshuis heeft Netflix na de nodige druk een disclaimer toegevoegd dat de verhalen waren verzonnen, al waren ze „geïnspireerd door echte gebeurtenissen”. Bij de vertolking van het leven van de Heere Jezus is zoiets echter onaanvaardbaar. Wat we weten over Zijn leven komt uit de Bijbel, het onfeilbare Woord van God. Mensen mogen daar niet naar eigen willekeur wat op aanvullen als onduidelijk blijft wat er wel of niet in de Bijbel staat. Dat luistert zo nauw omdat het Woord van God wijs maakt tot zaligheid. Woorden van mensen zijn altijd van een lagere orde. Overigens geldt zo’n zelfde gevaar bij Bijbelse romans, vertellingen en eveneens bij preken. Ook die kunnen lezers en luisteraars op het verkeerde been zetten met een als waarheid gebrachte vertekening van de Bijbelse boodschap.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer