Kerk & religieFilmserie The Chosen
Dramaserie The Chosen „niet bedoeld voor kerkgangers”

De EO zendt vanaf donderdag via NPO Start een serie uit over Jezus en Zijn volgelingen. Over de timing –rond Kerst– is nagedacht. „The Chosen is niet voor kerkgangers.”

Een menigte mensen luistert naar de rondreizende Rabbi. beeld The Chosen
Een menigte mensen luistert naar de rondreizende Rabbi. beeld The Chosen

De filmproductie verbeeldt het leven van de Heere Jezus vanuit het perspectief van de mensen om Hem heen. Petrus steekt zich in de schulden omdat hij niet genoeg vis vangt. Tollenaar Mattheüs wordt afgeschilderd als iemand met autisme en de Samaritaanse vrouw voelt de afwijzing van de dorpsgemeenschap omdat ze de ene na de andere man heeft. Hun levens veranderen als ze in aanraking komen met Jezus van Nazareth.

Hoewel de dramaserie na de verschijning in 2019 niet meteen in het oog sprong, nam de populariteit in coronatijd een grote vlucht. Inmiddels is The Chosen in meer dan honderd landen gezien en door meer dan 110 miljoen mensen bekeken.

Met Hollywood heeft de film niets te maken. De regie ligt in handen van de christelijke Amerikaanse filmregisseur Dallas Jenkins, die ook het idee bedacht en co-auteur is. Tot een paar jaar geleden was zijn vader bekender dan hij. Jerry B. Jenkins schreef de apocalyptische Left Behind-serie, in het Nederlands bekend als ”De laatste bazuin”.

Filmmaker Jenkins vond het lastig om zich te identificeren met Jezus, als hij films over Hem zag, of een boek over Hem las. Eerder herkende hij zich in de zondaars die met Hem optrokken. Het bracht hem ertoe juist de mensen die met Jezus omgingen in een kloppende historische setting dichtbij te brengen. Ook de acteur die de rol van de Heere Jezus speelt, komt prominent in beeld. Serieus pratend, lopend, gebarend, lachend.

De serie „blijft in de verhaallijn trouw aan de Evangeliën, volgt redelijk nauwkeurig de Bijbelse citaten, maar bevat ook verhaallijnen en personages die niet in de Bijbel voorkomen”, schrijft de EO op zijn website.

Crowdfunding

In de Verenigde Staten zijn half november de eerste afleveringen van het derde seizoen in de bioscoop in première gegaan. Sinds deze maand wordt het derde seizoen ook online gestreamd via verschillende platforms, zoals Netflix, en is dit te zien via een app van het nauw betrokken mediabedrijf Angel Studios. Het plan is om in totaal zeven seizoenen te produceren.

18886039.JPG
Arjan Lock. beeld Willem Jan de Bruin

De productie staat te boek als een van de grootste door crowdfunding gefinancierde mediaprojecten ooit. EO-directeur Arjan Lock vertelt dat hij zijn oren niet kon geloven toen hij hoorde dat het project binnen de kortste keren honderd miljoen dollar opleverde, vergelijkbaar met het budget van een goede Netflix-serie. Het bedrag stelde Jenkins in staat om een film van hoge kwaliteit neer te zetten. „Ik zie goede acteurs, een kloppende cast en een goed script”, zegt Lock. Dat verklaart voor een deel het succes. Wat volgens hem eveneens meespeelt is dat mensen „in deze tijd niet meer via het woord, maar via beeld informatie tot zich nemen”. De serie oogst wereldwijd zo veel waardering dat het de EO niet veel moeite kostte om de NPO over te halen The Chosen in de programmering op te nemen.

Ook met de inhoud van de serie kan de EO-directeur goed uit de voeten. „In alle eerlijkheid: wil je een serie maken waar mensen naar gaan kijken, dan moet je het verhaal dramatiseren. Tegelijk zie ik dat de makers hun best hebben gedaan om in hun script dicht bij de oorspronkelijke Bijbelverhalen en -teksten te blijven. Het script is voortdurend getoetst door deskundigen met een theologische achtergrond en kennis van het Jodendom. Over de interpretatie kun je altijd van mening verschillen, maar dit is naar mijn idee een serieuze poging om de Bijbel recht te doen.”

Lock hoopt dat mensen door het bekijken van de serie kennis zullen nemen van een verhaal waar ze normaal gesproken niet zo snel mee in aanraking komen. „In Amerika gaat het snel over hoge aantallen, budgetten en een groot bereik. Daar heb ik niet zo veel mee. Ik hoop gewoon dat mensen denken: Hoe verhoud ik mij nu eigenlijk tot de Jezus Die ik daar voortdurend zie? Wat zegt dit over mijn leven in 2022? Het is al mooi als dat er eentje is.”

Film

Dat er in christelijke kring bezwaren leven tegen het medium film als middel om het Evangelie te verspreiden en tegen het afbeelden van Jezus, kan de EO-directeur begrijpen. „Wat ik zou willen zeggen is dat we in een tijd leven waarin het gros van de mensen geen kennis meer heeft van de Bijbel en niet meer in de kerk komt, maar wel tijdens de kerstdagen op de bank zit om een Netflix-serie te kijken. Deze serie is niet bedoeld voor mensen die elke zondag naar de kerk gaan. Ik geloof dat het de opdracht van de EO is om het verhaal over de Zoon van God te vertellen met de middelen die we in deze tijd tot onze beschikking hebben.”

Heiligt het doel dan de middelen en de manier waarop de boodschap klinkt? „Als je het succes van de serie voorop gaat stellen, doe je iets wat volgens de Bijbel niet goed is. Maar wijs je mensen door deze beelden op een integere manier op Jezus, dan geloof ik dat God dat in deze tijd van ons vraagt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer