BinnenlandSlavernijverleden
Tweede Kamer pas in debat over slavernijverleden na 19 december

De Tweede Kamer gaat pas na 19 december in debat over het slavernijverleden van Nederland en de mogelijke excuses van het kabinet hierover. Op die dag zal premier Mark Rutte namens de regering een reactie geven op het rapport van de dialooggroep slavernijverleden. Naar verwachting gaat het om excuses, maar dat is nog niet officieel aangekondigd. Rutte zelf spreekt van een ‘betekenisvol moment’ op die dag.

ANP
beeld ANP, Remko de Waal
beeld ANP, Remko de Waal

DENK-Kamerlid Tunahan Kuzu wil nog deze of volgende week een Kamerdebat over de uitgelekte plannen en de ophef die dat veroorzaakte, maar kreeg daarvoor dinsdag geen meerderheid achter zich. De coalitiepartijen willen eerst de reactie van het kabinet afwachten. Ook de SGP en BIJ1 zijn tegen een debat nu, al is Sylvana Simons van BIJ1 het niet eens met de huidige gang van zaken. Dat geldt overigens voor vrijwel alle fracties.

Sinds de plannen enkele weken geleden uitlekten, is er veel kritiek gekomen vanuit organisaties die zich bezighouden met het slavernijverleden in Suriname en het Caribisch deel van het koninkrijk. Zo zou 19 december niet de juiste datum zijn om excuses aan te bieden, zou minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) geen rol moeten hebben bij de excuses in Suriname en dringen anderen weer aan op herstelbetalingen.

Het kabinet heeft een aantal organisaties en belanghebbenden uitgenodigd op het Catshuis in Den Haag om verder te spreken over de kwestie. Donderdag was het eerste overleg en dinsdagmiddag het tweede. De tegenstanders van een debat op korte termijn willen dat proces niet dwarsbomen door nu een Kamerdebat met Rutte te voeren. Het debat zal daarmee hoogstwaarschijnlijk niet meer dit jaar worden gevoerd. De laatste Kamerdag voor het kerstreces is 22 december.

Vrijdag zal de ministerraad een definitief besluit nemen over de reactie die Rutte maandag wil gaan uitspreken, meldde minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken). Daarbij worden de bevindingen uit de Catshuissessies meegewogen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Slavernij

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer