Zuinig recept: rijst met gebakken uien, citroen en yoghurt
Hoe simpel kan het eigenlijk zijn, dacht ik de afgelopen weken meerdere keren. Besparen in de keuken heeft alles te maken met goed kiezen. Er zijn genoeg ingrediënten die lekker, voedzaam en betaalbaar zijn. Daar kregen we van lezers ook mooie tips voor.
Het állergoedkoopst is natuurlijk om op te eten wat je in huis hebt en wat de kans loopt op termijn in de prullenbak terecht te komen. Een pak in de voorraadkast dat vergeten dreigt te worden, groente die achter in de koelkast is beland – eigenlijk alles wat uit het zicht is verdwenen.
En restjes. Die zijn lastig, want ze bestaan vaak uit maar kleine hoeveelheden. Hier eten we ze de dag erna op, of we verzamelen ze twee of drie dagen in de koelkast. Soms verschijnt er dan een kliekjesbuffet op tafel, aangevuld met rauwe groenten en stokbrood. Maar de overgebleven rijst, die verdwijnt altijd in de vriezer, en ik weet dat het bij collega Geertje ook zo gaat. Beetje bij beetje ontstaat er een volle bak. De rijst kun je zo opwarmen in een stoompan. Een vergiet of zeef boven een pan kokend water gaat ook. Restjes rijst zijn ook handig in de nasi. Of maak er iets speciaals mee, zoals rijst met gebakken uien, citroen en yoghurt. Het recept is geïnspireerd op een recept van de Brits-Israëlische Yotam Ottolenghi, maar de uitvoering is met de Franse slag. Je maakt het gewoon van een opgespaard kliekje rijst en veel uien. Zo simpel is het.