Recept: sodabrood uit een pan
Een goede oven is een groot genoegen, maar het is wel een energieslurper. Zo’n heel apparaat heet stoken om een stokbroodje af te bakken: dat vond ik ook toen de prijzen voor gas en elektriciteit nog niet de pan uit rezen al buitensporig.
Lezers reageerden op de oproep om zuinig aan te doen in de keuken met de tip om zelf brood te bakken. Omdat een oven dus een energieslurper is, bracht me dat op het spoor van brood bakken in een pan op het vuur. In Nederland is dat niet zo gebruikelijk, maar elders is daar weinig bijzonders aan. Als je je erin gaat verdiepen, blijken er overal ter wereld ovenloze broodjes te worden gebakken. Ik stuitte op een recept voor Surinaamse roti, realiseerde me toen dat dat best veel lijkt op Indiase chapati en zag opeens ook parallellen met het in het Midden-Oosten populair platbrood. Dat zijn feitelijk allemaal ongerezen broodjes die in een mum van tijd gaar worden gebakken op een bakplaat of een pan op het vuur.
Maar in een pan brood bakken waar je sneetjes van kunt snijden kan ook. Het deeg wordt in dit geval luchtig door de toevoeging van baksoda en karnemelk; kneden en rijzen is niet nodig. Binnen een uur staat er een versgebakken brood op tafel. Wat wel even experimenteren is: hoe hoog zet ik het vuur.