Zuinig recept: bonenschotel met kaas, crème fraîche en tortillachips
Er staat in de koelkast een flinke pan krombekken te wachten. Alleen om de naam al koos ik ze uit. Krombek, de Hollandse cannelloniboon, volgens culinaire hotemetoten. Hij is wit, aan de maat en heeft een lekkere bite. Ik kocht een zak gedroogde, om met een van de tips van lezer Nelleke Blok aan de slag te gaan. Peulvruchten zelf koken is goedkoper dan bonen uit pot of blik gebruiken, schrijft ze.
Ik weekte de hele zak bonen. Het was veel te veel – ik had het kunnen weten. Gelukkig kun je ze gekookt een paar dagen in de koelkast bewaren. Of invriezen. Over invriezen stuurde lezer Ineke Louisse trouwens een goede tip. Als zij soep maakt –zoals de pompoensoep van twee weken geleden– fruit ze de groenten en kookt die in maar een klein laagje water gaar. Ze pureert het geheel en vriest het dan in. Zo heb je een ingedikte soepbasis in de vriezer. Wel zo efficiënt qua energieverbruik.
Ik denk dat ik van de overgebleven krombekken een soort hummus ga maken. En de rest mag dan als extraatje door de stamppot. Met saaie peulvruchten kun je zó veel doen. De bonenschotel krijgt meer smaak door een laagje gegratineerde kaas. Ik koos voor van die foute, voorverpakte plakjes smeltkaas, die voor op een hamburger. Maar geraspte kaas kan natuurlijk ook. Rasp dan zelf, dat is goedkoper. Ook al een tip van Nelleke.