Consument

Recept: husselpot met klapstuk

Vaker de snelkookpan gebruiken, dat is Liesbeth Zethovens manier om in de keuken energie te besparen. En trouwens ook om snel een maaltijd op tafel te zetten. Ze vertelt hoe ze voor de lunch in minder dan geen tijd een grote pan soep maakt. Even wat uien aanbraden, (restjes) groente, water of bouillon erbij, de pan op stoom brengen en alles maximaal 5 minuten laten koken. Maar ze maakt ook graag stamppot in haar snelkookpan. Aardappelen en groente apart koken kan ook, met behulp van inzetbakjes. De voordelen: een lager energiegebruik, weinig afwas en snel klaar.

geertje@rd.nl
22 November 2022 14:13
beeld Geertje Bikker-Otten
beeld Geertje Bikker-Otten

Ik ben ook fan. Op mijn aanrecht staat een crockpot: een slowcooker en snelkook- en stoompan ineen. Die gaat zeker een paar keer per week aan. In het begin vooral als slowcooker, maar inmiddels is de snelkookfunctie favoriet. Ideaal voor gerechten die normaal gesproken lang op het vuur staan: stoofpotten, bouillon, bonenschotels. Ook voor stoofvlees is het een fantastisch ding. Nooit meer last van taaie sudderlapjes.

Voor gerechten die relatief snel gaar zijn geldt dat je er wel bijtijds mee moet beginnen. Ook al zijn groenten en aardappelen in een snelkookpan in een oogwenk gaar: het kost tijd voor de pan voldoende op druk is. En na het koken duurt het ook weer even voor de opgebouwde druk verdwenen is.

Ingrediënten (voor 4 personen)

400 g klapstuk, 1,2 kg aardappelen, 600 g winterpeen, 500 g prei, 2 uien, 1 tl gedroogde tijm, 2 laurierblaadjes, 2 kruidnagels, scheutje olie en/of kluitje boter voor het aanbraden, peper en zout.

Bereiding

1. Bestrooi het vlees met peper en zout. Traditioneel wordt klapstuk voor het garen niet aangebraden. Maar een bruin korstje zorgt wel voor extra smaak. Aanbraden kan in een koeken- of braadpan. Ik gebruikte de crockpot: die heeft een sauteerstand.

2. Doe na het aanbraden ongeveer 500 ml water, de tijm- en laurierblaadjes en de kruidnagels bij het vlees in de pan, doe het deksel erop en stel hem in op 30 minuten op de hoogste stand. (Volg bij een snelkookpan voor op het vuur de instructies van de handleiding.) Laat de pan na de bereidingstijd een minuut of tien staan om de druk te laten ontsnappen. Haal het klapstuk uit de pan.

3. Schil en was de aardappelen en de penen en snijd ze in vrij grote blokjes. Was de preien en snijd ze in brede ringen. Pel en snipper de uien. Doe de aardappelen en de groenten in de pan. Leg het vlees erbovenop. Sluit de pan en stel hem in op 5 minuten op de hoogste stand. Laat na de bereidingstijd opnieuw de druk ontsnappen. Snijd het vlees in plakken. Giet eventueel overtollig vocht af. Hussel alles door elkaar – stampen gaat niet in een crockpot met antiaanbaklaag. Vandaar: husselpot. Proef of er peper en zout bij moet.

4. Variaties: Voor de aardappel zijn intrede deed, werd hutspot gemaakt van wortel, ui en pastinaak. De hoeveelheid vlees kan worden gehalveerd, voor een zuinige hutspot. Voeg dan bijvoorbeeld bruine of kidneybonen toe, uit een potje of geweekt. Geweekte bonen kunnen gelijk met het vlees worden gegaard. Voeg dan wel extra water toe.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer