Kerk & religieKerst
Duits Bijbelmuseum ontrafelt mythes over Kerst

Het Bijbelmuseum in het Beierse Neurenberg heeft een tentoonstelling geopend waarin populaire mythes en verhalen over Kerst worden ontrafeld.

Klein model van een kerstmarkt. beeld Bibelmuseum Bayern, Valeska Rehm
Klein model van een kerstmarkt. beeld Bibelmuseum Bayern, Valeska Rehm

De interactieve expositie ”Symbolisch: Kerst!” (”Symbolträchtig: Weihnachten!”) ging op 24 november van start en vertelt over de oorsprong van de feestdag. Ook laat zij zien dat verschillende kerstmythes en -verhalen niet afkomstig zijn uit de Bijbel. Als voorbeeld noemt de tentoonstelling het tafereel van herders die schapen hoeden in de winter. „Het Evangelie van Lukas beschrijft alleen dat er herders in de velden waren. In de winter hoeden herders meestal geen schapen, zelfs niet in warmere klimaten zoals in Israël.”

Een populaire mythe is ook dat er drie koningen op bezoek kwamen bij Jozef en Maria. Dat het drie koningen waren, staat nergens in de Bijbel. De Duitse Bijbel heeft dit vertaald als ”wijze mannen of astrologen”. „Het idee van de drie koningen ontstond later. Mogelijk kwam dit voort uit de drie geschenken die ze meebrachten: goud, wierook en mirre.” Bezoekers kunnen op de expositie de geur van mirre ruiken.

De tentoonstelling brengt ook „krachtige verhalen” naar voren van mensen die „met Gods hulp” tegen de machtigen in het geweer kwamen, zegt Sven Lichtenecker, curator van de expositie. Het motief van ”Gods hulp” heeft volgens hem ook connecties met een Joodse feestdag: Chanoeka. Met het feest wordt de herinwijding van de tweede tempel in 164 voor Christus door Judas Makkabeüs gevierd. Na de herinwijding was er volgens de beschrijving van het wonder van de olie in de Talmoed slechts één kruikje koosjere olie voorradig om de menora te branden tijdens de reiniging van de tempel. Het kruikje raakte echter niet leeg voordat nieuwe zuivere olie was toebereid, maar schonk genoeg olie om de menora gedurende acht dagen brandend te houden.

Bij het kerstverhaal gaat het er uiteindelijk niet om symbolen of zaken mooier voor te stellen dan ze zijn, zegt Lichtenecker. „Het is tijd om terug te gaan naar de kern van Kerst: God is mens geworden. Het gaat om Jezus’ dood en wederkomst. Uiteindelijk krijgt Kerst zijn betekenis in Pasen.”

Rondleidingen

Het museum biedt speciale rondleidingen en workshops voor kinderen, tieners en volwassenen aan. Rondleidingen, in het Duits, duren 60 tot 150 minuten. Thema’s van de workshop zijn onder meer: je eigen kerstkaart ontwerpen en Bijbels handletteren op inkt en perkament. De kersttentoonstelling ”Symbolisch: Kerst!” loopt tot 2 februari 2023.

Het Bijbelmuseum opende vorig jaar december zijn deuren. Initiatiefnemer voor het museum zijn het Bibelzentrum Bayern en de Bayerischer Zentralbibelverein. Verder wordt het museum gesteund door de Evangelisch-Lutherse Kerk in Beieren en door de Duitse regering.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer