Kamer wordt het niet eens over Gazamotie
Hoewel in de Tweede Kamer brede weerstand leeft tegen de Israëlische blokkade van hulp aan Gaza, konden fracties het niet eens worden over een motie hierover.

Vier moties over het onderwerp werden donderdag verworpen. Israël besloot eerder deze maand om geen aanvoer van humanitaire hulp aan Gaza meer toe te staan en vervolgens ook om de stroomtoevoer te staken.
In een motie van CU, VVD, NSC en CDA wordt de regering gevraagd de Israëlische regering op te roepen „per ommegaande voldoende humanitaire hulp te bieden aan de bevolking in Gaza” en de stroomvoorziening te herstellen. Ook moet Israël zich er maximaal voor inzetten dat het bestand met Hamas, „waarbij gijzelaars worden vrijgelaten”, zo snel mogelijk weer doorgang vindt. Buitenlandminister Veldkamp zei dat de motie in lijn is met het kabinetsbeleid.
„Ik veroordeel de blokkade door Israël van humanitaire hulp en van de leverantie van elektriciteit in de Gazastrook” aldus de bewindsman.
De linkse oppositiepartijen vonden de tekst veel te slap. „Zelfs de minister erkende dat hij met deze motie alleen maar precies hetzelfde blijft doen. Zo wordt de motie een schaamlap om nul komma nul concrete druk te zetten op het voorkomen van nog meer slachtoffers in Gaza”, viel te horen in een stemverklaring van D66, GL-PvdA, PvdD en Volt. SP en DENK spraken van een „schaamlapmotie”. De motie kreeg wel steun van BBB en FVD.
SGP stemt tegen alle moties over Israëlische blokkade van hulpgoederen
Drie andere moties over de blokkade werden eveneens verworpen; onder meer VVD, NSC, BBB en CU konden zich er niet in vinden.
Een motie van D66 en GL-PvdA vroeg de regering in de EU te pleiten voor het instellen van sancties tegen de Israëlische regering als zij de blokkade op humanitaire hulp niet opheft. SP en DENK vroegen de regering in een tweetal moties maximale druk op Israël uit te oefenen om „de blokkade van Gaza” te stoppen. PVV, SGP en JA21 stemden tegen alle vier de moties; het CDA juist vóór alle vier.
Associatieakkoord
De Kamer aanvaardde wel een motie over het Associatieakkoord tussen de EU en Israël. Het kabinet moet ervoor pleiten dat de Europese Commissie onderzoekt of Israël het artikel over de eerbiediging van mensenrechten en de democratische beginselen naleeft, vindt een meerderheid van onder meer GL-PvdA, CDA, VVD en CU.
Dinsdag aanvaardde de Kamer een motie waarin het kabinet wordt gevraagd te pleiten voor sancties tegen mensen die illegale nederzettingen bouwen op de Westoever.
Een motie van GL-PvdA hierover kreeg steun van coalitiepartijen VVD en BBB en oppositiepartijen D66, CDA, SP, DENK, PvdD en Volt.