Politiek
Kabinet voorstander van sancties tegen Israëlische kolonisten

Het demissionaire kabinet vindt dat de Europese Unie moet kijken of het mogelijk is Israëlische kolonisten die geweld plegen op de Westelijke Jordaanoever sancties op te leggen. Het gaat dan om inreisverboden, zei buitenlandminister Hanke Bruins Slot donderdag in de Tweede Kamer.

Redactie politiek
Minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot (r.) donderdag tijdens het debat in de Tweede Kamer. beeld ANP, Sem van der Wal
Minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot (r.) donderdag tijdens het debat in de Tweede Kamer. beeld ANP, Sem van der Wal

Ze zei „ernstig bezorgd” te zijn over het geweld van kolonisten tegen Palestijnen. Dat is sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas fors gestegen. Er zijn al zo’n tweehonderd Palestijnen gedood bij dat geweld. Bruins Slot zegt haar bezorgdheid ook steeds over te brengen aan haar Israëlische ambtgenoot.

In het ingelaste debat over de oorlog tussen Israël en Hamas gaven onder meer GroenLinks-PvdA, SP, D66 en CDA aan hier voorstander van te zijn. Ook de VVD steunt sancties.

Bij de aanval van Hamas op Israël, op 7 oktober, vielen zeker 1200 doden. Israël bombardeert sindsdien de dichtbevolkte Gazastrook. Daarbij kwamen volgens de lokale autoriteiten al meer dan 13.000 mensen om.

Een deel van de Kamer wil al langer dat het kabinet oproept tot een permanent staakt-het-vuren. Het kabinet wil daar niet op aandringen zolang er nog een bedreiging uitgaat van Hamas en Israël nog wordt bestookt door Houthi-rebellen uit Jemen en Hezbollah vanuit Libanon, zei Bruins Slot.

Over mogelijke schendingen van het humanitair oorlogsrecht door Israël houdt Bruins Slot zich op de vlakte. Daar moet eerst gedegen onderzoek naar worden gedaan, voor ze een uitspraak wil doen. Wel heeft ze 3 miljoen euro extra aan het International Strafhof toegezegd om onderzoek te doen. Ze benadrukt steeds bij Israël aan te dringen op terughoudendheid en het op grote schaal toelaten van hulp.

De lijn van het kabinet kreeg de steun van VVD, CDA en BBB. Vooral linkse partijen vinden dat het kabinet zich harder moet uitspreken tegen mogelijke schendingen van het oorlogsrecht.

Gevechtsvliegtuig

Nederland gaat de doorvoer van reserveonderdelen voor het F-35-gevechtsvliegtuig naar Israël niet stoppen. Dat lieten ministers Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) en Bruins Slot voorafgaand aan het debat aan de Kamer weten. Volgens hen kan op basis van de huidige informatie over de inzet van Israëlische F-35’s niet worden vastgesteld dat de toestellen betrokken zijn bij „ernstige schendingen van het humanitair oorlogsrecht”.

Stoppen van leveranties zou ongewenste gevolgen kunnen hebben, aldus de ministers. Het kan er onder meer toe leiden dat de positie van het logistiek centrum in Woensdrecht ter discussie komt te staan. Ook is „op het moment niet duidelijk” of Nederland in het kader van afspraken over het F-35-programma „de mogelijkheid heeft om in te grijpen in de doorlevering naar Israël”. Dat wordt nog onderzocht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer