Nederlanders zijn komende jaren waarschijnlijk langer onderweg, voorziet het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). De onderzoekers verwachten een „gestage groei” van het aantal reizigerskilometers.
Nederlanders van 6 jaar en ouder legden in 2023 in eigen land meer kilometers af dan in 2022, heeft het instituut becijferd. Met gemiddeld ongeveer 30 kilometer en ongeveer 70 minuten per dag waren we vorig jaar wel nog wat minder onderweg dan in 2019, het laatste jaar voor corona.
Er wordt onder andere veel gelopen. In totaal legden Nederlanders gemiddeld 405 km per persoon te voet af op Nederlands grondgebied. Die afstand was jarenlang ongeveer hetzelfde, maar ligt sinds corona op een duidelijk hoger niveau. De afstand lag vorig jaar een derde hoger dan in 2019.
Bij het goederenverkeer merkte het KiM in 2023 wel een daling. Dat kwam door een teruglopende vraag en afnemende productie. De verwachting is dat de vraag op een gegeven moment weer aantrekt.
Voor komende jaren zijn allerlei scenario’s uitgerekend. Voor het wegverkeer en het openbaar vervoer wordt er in al die scenario’s van uitgegaan dat er in 2029 meer kilometers afgelegd worden dan vorig jaar. Bevolkingsgroei en economische ontwikkeling spelen hierin een belangrijke rol, stelt het KiM.
Vooral het gebruik van de elektrische fiets groeit naar verwachting flink door. Daarbij is de verwachting dat Nederlanders met een e-bike dan gemiddeld 40 procent meer kilometers maken op hun elektrische tweewieler.