Binnenland
Vicepremiers blij dat asieldeal er is, zwijgen nog over inhoud

Vicepremiers Fleur Agema (PVV), Sophie Hermans (VVD) en Mona Keijzer (BBB) zijn blij dat hun partijleiders samen met premier Dick Schoof overeenstemming hebben bereikt over het asielbeleid. Over de inhoud wilden zij voorafgaand aan de ministerraad, waar het compromis het belangrijkste agendapunt zal zijn, nog niets zeggen.

ANP

„Ik ben blij dat er een resultaat is”, zei Agema. Maar wat er precies op tafel ligt, weet zij naar eigen zeggen nog niet. Terwijl de partijen donderdagavond onderhandelden, verdedigde de minister van Volksgezondheid de begroting van haar ministerie in de Tweede Kamer. Zij weet wel dat er „een nieuwe opdracht” ligt voor asielminister Marjolein Faber, die in plaats van de eerder afgesproken omstreden greep naar het noodrecht aan een spoedwet moet gaan werken.

Hermans noemt het „heel goed” dat de partijen eruit zijn gekomen en vertrouwt erop dat haar partijleider Dilan Yesilgöz daarbij goed de belangen van de VVD heeft verdedigd. Ook zij wil niets zeggen over de inhoud. „Dat ga ik eerst binnen bespreken.” Hermans vindt het „logisch” dat niet het kabinet, maar de partijleiders het gesprek hebben gevoerd, omdat zij „eigenaar” zijn van het hoofdlijnenakkoord dat door het compromis wordt aangepast.

Keijzer wil evenmin op de zaken vooruitlopen. „Ik moet in het kabinet eerst goed met de collega’s doorspreken wat wij ervan vinden. Maar los van de inhoud, vind ik het in ieder geval heel mooi om te zien hoe die vier fractievoorzitters hier met elkaar uitgekomen zijn.”

Dat het op papier extraparlementaire kabinet het aan de fractievoorzitters in de Tweede Kamer heeft gelaten over dit gevoelige dossier te onderhandelen, vindt Keijzer niet gek. „Ja, weet je, uiteindelijk heb je meerderheden in de Kamer te vinden en daarvoor moet je van tevoren met elkaar een beetje doorspreken hoe dingen gaan landen. Dat is van alle tijden.”

Over het asielbeleid ontstond onenigheid doordat NSC zich verzette tegen de inzet van noodrecht voor maatregelen om de instroom te verlagen. Voor deze route was aan de formatietafel gekozen, maar dat leidde tot veel kritiek omdat het parlement daarmee pas achteraf over de veranderingen zou worden geraadpleegd. Toen ook de Eerste Kamer zich tegen deze aanpak keerde, kwamen nieuwe onderhandelingen op gang. De coalitie heeft geen meerderheid in de senaat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer