Binnenland
OM eist 10 jaar cel tegen verdachte schietpartij en dodelijke rit

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag in de rechtbank in Breda een celstraf van tien jaar geëist tegen de 21-jarige Piet van O. uit Drunen, die na een schietpartij in Roosendaal als enige inzittende van een spookrijdende auto een dodelijke rit op de A16 overleefde.

ANP

Van O. wordt verdacht van het medeplegen van een poging tot doodslag tijdens de schietpartij op 15 januari vorig jaar bij de Burgerhoutsestraat in Roosendaal. Daarbij raakte een 19-jarige man gewond. Volgens het OM was Van O. met twee anderen die avond van plan om onder bedreiging van geweld een partij wiet of een auto te stelen. Er is tweemaal geschoten, waarvan eenmaal in een fietstunnel. Van O. zou het vuurwapen hebben geregeld en was volgens het OM de schutter.

„Het gemak waarmee de verdachte dit heeft gedaan is gangsterachtig te noemen”, zei de officier van justitie over de schietpartij. „Hij was de initiator, regelde het vuurwapen en heeft tot twee keer toe geschoten.”

Daarnaast houdt het OM de verdachte als bijrijder van de vluchtauto medeverantwoordelijk voor het veroorzaken van het fatale ongeval, waarbij drie doden vielen. Met een snelheid van 150 kilometer per uur reed de auto al spookrijdend een 54-jarige Rotterdammer dood. Zijn partner en haar 17-jarige dochter uit Antwerpen raakten gewond. „Het ongeluk heeft ons zwaar getroffen. Het verwoeste ons leven”, liet de partner van de Rotterdammer aan de rechters weten. „Elke dag lijden we nog en we zijn aan het herstellen van alle schade. Er bestaat helaas geen magische formule om dit te overleven.” De andere dodelijke slachtoffers zijn een 33-jarige Tilburger die de vluchtauto bestuurde en een 17-jarige jongen uit Harreveld die op de achterbank zat.

Van O. ontkent dat hij heeft geschoten in Roosendaal en benadrukte tijdens de zitting dat hij in de vluchtauto geen invloed had op het rijgedrag van de bestuurder en de jongen op de achterbank, die de roekeloze rit en de politieachtervolging filmde.

Van O. had een getroebleerde jeugd. Tussen zijn 4e en 18e levensjaar zat hij in tien verschillende instellingen. Inmiddels probeert hij naar eigen zeggen een nieuw leven op te bouwen in Drenthe, waar hij zich heeft bekeerd tot het geloof en begeleid woont. Hij ondervindt nog immer rugklachten als gevolg van de crash.

De zaak gaat vrijdag verder met het pleidooi van de verdediging.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer