Binnenland
Plaquette met omgekomen Britten onthuld bij 80 jaar vrijheid Best

Het is donderdag 80 jaar geleden dat het Noord-Brabantse Best werd bevrijd. Ter herdenking vond een ceremonie plaats in de Koetshuistuin, waarbij plaquettes met de namen van 171 gesneuvelde Britten werden onthuld.

ANP

Sinds 1994 staat in de Koetshuistuin een monument ter nagedachtenis aan de Britse militairen die omkwamen bij de bevrijding van Best. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat het om zeker 171 Britten gaat die tussen 17 september en 24 oktober 1944 het leven lieten. Hun namen zijn nu zichtbaar op vijf plaquettes bij het al bestaande monument. Op vier platen staan de namen, rangen en leeftijden van de veelal Schotse militairen en op de vijfde de emblemen van de Schotse divisies.

„Het offer dat onze Britse bevrijders hebben gebracht voor onze vrijheid verdient blijvende waardering en herinnering”, aldus burgemeester Hans Ubachs van Best tijdens de ceremonie. „We zijn blij met deze waardevolle uitbreiding op het bestaande monument”, zei hij over de onthulde plaquettes. Op de gedenkplaten is expres ruimte overgelaten, die volgens Ubachs „symbool” staat voor de „omgekomen bevrijders van Best die nooit zijn geïdentificeerd”.

Ook droeg jeugdburgemeester Aimée van de Meerendonk een gedicht voor. Na de plechtigheid begon een gratis concert van de Marinierskapel van de Koninklijke Marine in sporthal Naestenbest.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer