Buitenland
NAVO-chef Rutte prijst de solidariteit van Hongarije

NAVO-secretaris-generaal Mark Rutte heeft zich lovend uitgelaten over de solidariteit van Hongarije met de NAVO, tijdens zijn tweedaagse bezoek aan Estland. De complimenten komen nadat Hongarije eerst maandenlang de benoeming van Rutte als NAVO-chef had tegengehouden.

ANP

Rutte moest, om de instemming van Boedapest voor zijn nieuwe baan te krijgen, eerst toegeven dat hij Hongarije had gekwetst toen hij in 2021 als premier had opgemerkt dat Hongarije „niets te zoeken had in de EU”. Hongarije wilde ook de toezegging dat het geen personeel of geld zou hoeven bij te dragen om Oekraïne te helpen.

Aan die laatste afspraak refereerde Rutte nu ook in Estland. „We hebben overeenstemming bereikt over de voorwaarden van niet-deelname aan een deel van de militaire steun aan Oekraïne. Dat is ook gewoon mogelijk. Maar daarna blokkeerde Hongarije niets, dus al het werk gaat door en Hongarije levert een enorme bijdrage aan de NAVO. Bijvoorbeeld voor KFOR”, zei Rutte met een verwijzing naar de militaire missie in Kosovo. „En dat geldt ook op vele andere plaatsen. Het land beschikt over goedgetrainde strijdkrachten.”

Rutte voegde eraan toe dat ondanks de speciale afspraken met Hongarije „er geen NAVO bestaat van twee snelheden”. Rutte noemde de Europese Unie waar soms wel een groep landen vast begint met een regeling terwijl andere landen eventueel later aanhaken. Maar bij de NAVO is dat anders. De Hongaren „zijn een integraal deel van de NAVO”, aldus Rutte. En de „NAVO is een alliantie waar geldt: een voor allen, allen voor een”.

Rutte is op bezoek in de Estse stad Tapa, waar Estland zijn grootste militaire basis heeft. Samen met de Estse president Alar Karis bezocht Rutte hier de troepenmacht, die vitaal is voor de bewaking van de NAVO-buitengrens met Rusland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer