Buitenland
Zaak tegen Roman Polanski om seksueel misbruik in 1973 geschikt

De Frans-Poolse regisseur Roman Polanski, die tientallen jaren geleden de Verenigde Staten ontvluchtte nadat hij had toegegeven een 13-jarige te hebben verkracht, zal niet worden berecht om de aanranding van een andere minderjarige. Volgens zijn advocaat heeft de 91-jarige een schikking getroffen met zijn vermeende slachtoffer, berichten Amerikaanse media.

ANP

De zaak tegen Polanski, bekend van filmhits als Rosemary’s Baby en The Pianist, zou volgend jaar in Los Angeles worden behandeld. In de aanklacht beweerde de vrouw - in gerechtelijke documenten Jane Doe genoemd - dat Polanski haar als tienermeisje had meegenomen naar een restaurant. Daar zou hij haar tequila hebben gegeven. Toen ze duizelig werd, reed hij haar naar zijn huis, waar hij zich aan haar opdrong, aldus de aanklacht.

De kans dat Polanski zich in augustus 2025 zelf bij de rechtbank in Los Angeles zou hebben gemeld was uiterst klein. De VS beschouwen de regisseur sinds 1978 als voortvluchtig. Polanski werd toen veroordeeld voor de verkrachting van een 13-jarig meisje, maar wist het land te ontvluchten voordat hij zijn straf moest uitzitten. Zodra hij voet op Amerikaanse bodem zet, wordt Polanski gearresteerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer