Binnenland
NPO steunt plan minister om zittingstermijnen vast te leggen

De NPO vindt het goed dat minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) maximale zittingstermijnen voor bestuurders bij de publieke omroep wil vastleggen in de wet. Dat laat bestuursvoorzitter Frederieke Leeflang weten in een reactie op het plan van de minister.

ANP

„Bij de NPO gelden al maximale zittingstermijnen voor bestuurders. Als NPO onderschrijven we dat er ook bij omroepen maximale zittingstermijnen voor bestuurders komen”, aldus Leeflang. Zij wijst er ook op dat dit eerder al is geadviseerd door de Commissie Van Geel en de Commissie-Van Rijn. „Binnen de publieke omroep is dit besproken tussen de bestuurders en geconcludeerd dat de omroepen hiernaar streven. We hebben dit ook opgenomen in ons overkoepelende Plan van aanpak.” Naar dit plan van aanpak wordt ook verwezen in de Kamerbrief van de minister.

Het plan van de minister moet nog verder worden uitgewerkt. Wel wordt overwogen om de zittingstermijnen te beperken tot vier of vijf jaar. Het is nog niet duidelijk of deze termijnen mogen worden verlengd en zo ja, hoe vaak. Bruins hint op twee termijnen.

Jan Slagter, omroepbaas van Omroep MAX, zet zijn vraagtekens bij het plan van Bruins. „Het voelt een beetje als een cosmetische ingreep”, zegt hij tegen het ANP. Volgens hem zijn er „ook aardig wat bestuurders die er al lang zitten en dat het dan wel goed gaat. Het is geen garantie als je met termijnen werkt, dat het dan volgens het boekje gaat.”

Aan de andere kant is Peter Kuipers, directievoorzitter van KRO-NCRV, „blij” met het voornemen van Bruins. „Het is een uitermate verstandige keuze van de minister”, laat hij weten. Dominique Weesie van PowNed spreekt van „een uitstekend plan”. „Wij van PowNed kunnen dit alleen maar toejuichen. Als het gaat om mijzelf, heb ik bijvoorbeeld al kenbaar gemaakt dat ik deze club nog aan nieuwe concessie wil helpen, maar dat ik dan bestuurder-af ben.”

Andere omroepen lieten weten zich nog te beraden op mogelijk commentaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer