Binnenland
Bij ruim de helft van explosies geen link met criminaliteit

Het idee dat bij de meeste aanslagen met explosieven sprake is van een conflict in het criminele milieu, is volgens de politie inmiddels achterhaald. Jos van der Stap, programmamanager High Impact Crime bij de politie, meldt dat naar schatting bij ruim de helft van de explosies geen link is met criminaliteit maar met ruzies.

ANP

Het lijkt volgens Van der Stap een „maatschappelijke trend te worden om ruzies met een aanslag te beslechten”. Dit komt volgens hem doordat particulieren te makkelijk aan zwaar explosief materiaal kunnen komen en de drempel om het te gebruiken laag is. Van der Stap pleit voor een stevige aanpak.

Het aantal explosies neemt sinds enkele jaren toe. In de eerste negen maanden van dit jaar heeft de politie 768 incidenten met explosieven geregistreerd, tegenover 497 in dezelfde periode vorig jaar. De meeste aanslagen zijn gericht op woningen en vinden vooral in de grote steden plaats. Maar ook in kleinere gemeenten komen steeds meer explosies voor.

In de meeste gevallen wordt zwaar, professioneel vuurwerk gebruikt met flitspoeder als lading. Dat explosieve mengsel zit onder meer in cobra’s.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer