Binnenland
Wilders en Van Vroonhoven in overleg met Schoof over asielbeleid

PVV-leider Geert Wilders en waarnemend NSC-fractieleider Nicolien van Vroonhoven overleggen dinsdagmiddag opnieuw met premier Dick Schoof over de manier waarop ze scherpere maatregelen willen nemen om de asielinstroom in te dammen. Dat meldt een ingewijde. Waar het gesprek plaatsvindt is niet duidelijk en ook niet hoe lang het gaat duren. Aan tafel zitten ook secondanten van de twee partijen die veel weten over asielzaken. Maandagavond overlegden de betrokkenen ook met elkaar, in het Catshuis.

ANP

PVV en NSC staan binnen de coalitie tegenover elkaar over de noodzaak van asielnoodrecht, waarbij het parlement vooraf niet wordt betrokken bij de maatregelen. In het regeerprogramma was afgesproken dat het asielnoodrecht wordt ingezet, maar daarvoor moet het kabinet eerst een „dragende motivering” opstellen. Dat is nog niet gebeurd. De Eerste Kamer, waar de coalitie geen meerderheid heeft, is tegen het noodrecht. Daar wordt aangestuurd op een spoedwet waarover de beide Kamers vooraf wel inspraak hebben.

Woensdagmiddag zullen de partijleiders van VVD Dilan Yeşilgöz en BBB Caroline van der Plas aanschuiven bij het overleg. Het is de bedoeling dat de vier coalitiepartijen nog deze week op één lijn komen over de asielaanpak, zodat het kabinet vrijdag een besluit kan nemen. Beiden zeiden dinsdagochtend niets over „diverse opties” die er volgens Schoof naast de noodwet op tafel zouden liggen. Yeşilgöz zei niet te weten wat die voorstellen zijn en waar ze woensdag over gaan spreken.

Inmiddels stijgt wel het ongeduld bij andere partijen, ook bij coalitiepartij VVD. Yeşilgöz sprak dinsdagmiddag over „politiek gehannes” en dat het kabinet nu wel moet „gaan leveren” na al die maanden. Als het nog lang duurt, zegt ze zelf aan de slag te gaan met maatregelen die haar partij graag wil en waarvoor in de Kamer een meerderheid is. Maar het liefst wil ze voorstellen van het kabinet.

CDA-leider Henri Bontenbal noemt het „amateurisme” dat het zo lang duurt. Zijn partij is altijd al tegen de noodwet en gezien het feit dat het voorstel al wekenlang is verschoven, toont volgens hem aan dat er geen sprake is van noodrecht. Ook had het kabinet allang stukjes wetgeving naar de Kamer kunnen zenden, zoals het tegengaan van gezinshereniging en het stapelen van procedures.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer