Buitenland
Al 15 miljoen stemmen uitgebracht voor Amerikaanse verkiezingen

Twee weken voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn er al 15 miljoen stemmen uitgebracht, meldt The New York Times. Veel staten zeggen dat de opkomst bij het vervroegd stemmen erg hoog ligt dit jaar, zowel per post als bij stembureaus.

ANP

Op 5 november kiezen de Amerikanen definitief tussen Kamala Harris en Donald Trump, maar in de meeste staten kan op een beperkt aantal locaties al gestemd worden. Veel staten meldden een recordopkomst op de eerste dag dat dat mogelijk was, zoals Louisiana en de swing state North Carolina. In Georgia wordt vrijwel elke dag een record gebroken en hebben al ruim 1,5 miljoen mensen hun stem uitgebracht.

Volgens de NYT bewijzen de cijfers dat vervroegd stemmen breed geaccepteerd is geworden in de Verenigde Staten. De vorige presidentsverkiezingen vonden plaats tijdens de coronapandemie en toen stemden mensen eerder of per post om lange rijen te vermijden. Maar daardoor zou het stemgedrag „voor altijd zijn veranderd”, aldus de krant. De veranderingen in de manier waarop mensen stemmen, maken het wel lastiger om vergelijkingen te trekken met voorgaande jaren om in te schatten welke kandidaat er het beste voorstaat.

De verkiezingen zijn op dit punt nog onverminderd spannend. Peilingen wijzen op een nek-aan-nekrace in de zeven staten die vermoedelijk beslissend zijn bij de verkiezingen, de swing states. Daar lijken beide kandidaten nog kans te hebben om te winnen. In veel andere staten heeft Trump of Harris in peilingen vaak al een voorsprong die voor de andere kandidaat niet meer in te lopen is. Sommige staten stemmen bij presidentsverkiezingen ook al tientallen jaren onafgebroken op kandidaten van dezelfde partij.

Trump en Harris voeren daarom koortsachtig campagne om nieuwe kiezers aan zich te binden in de swing states. Vicepresident Harris trekt op met Republikeinen die zich tegen oud-president Trump hebben gekeerd, zoals voormalig parlementariër Liz Cheney. De dochter van voormalig vicepresident Dick Cheney gold voorheen als een van de topfiguren binnen de Republikeinse Partij. Zij verscheen maandag weer aan de zijde van Harris en moedigde conservatieve kiezers in swing states aan op de Democrate te stemmen.

De Republikein Trump voerde campagne in North Carolina. Hij heeft eerder gezegd dat hij alleen door gesjoemel kan verliezen en kreeg maandag de vraag of hij al bewijs heeft gezien dat de verkiezingen oneerlijk verlopen. „Dat heb ik niet”, erkende hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer