Economie
Scope verlaagt kredietwaardigheid Frankrijk om begrotingstekort

Frankrijk heeft opnieuw een waarschuwing gekregen dat het land verkeerd bezig is met zijn overheidsfinanciën en hoge begrotingstekort. Het Europese kredietbeoordelingsbureau Scope heeft het land een lagere kredietbeoordeling gegeven. Vorige week waarschuwde kredietbeoordelaar Fitch Frankrijk al voor een verlaging van zijn kredietwaardigheid.

ANP

Scope heeft de kredietbeoordeling van Frankrijk verlaagd van AA naar AA-, met een stabiel vooruitzicht. „De aanhoudende verslechtering van de overheidsfinanciën en de uitdagende politieke vooruitzichten zijn de oorzaak van de verlaging”, meldt Scope in een verklaring. Wanneer de kredietwaardigheid van een land wordt verlaagd, betekent dit dat het land meer rente moet betalen op leningen die het afsluit.

De Franse president Emmanuel Macron heeft meerdere keren geprobeerd het begrotingstekort terug te dringen, maar dat is tot nu toe nog niet gelukt. De vervroegde verkiezingen die Macron in juni uitschreef, hebben de vooruitzichten voor het beleid van het land onzekerder gemaakt. Premier Michel Barnier kondigde vorige week bezuinigingen en belastingverhogingen aan voor 2025 om te voorkomen dat het begrotingstekort verder oploopt. De maatregelen, waaronder belastingverhogingen voor grote bedrijven, moeten samen zo’n 60 miljard euro opleveren. De regering wil het tekort in 2025 terugbrengen tot 5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Daarmee blijft het begrotingstekort nog wel ruim boven de 3 procentnorm van de EU.

Scope verwacht echter dat het parlement sommige plannen wil aanpassen en voorziet dat het tekort volgend jaar uitkomt op 5,2 procent. De regering van Barnier heeft namelijk een minderheid in het parlement, dat al veel kritiek heeft geuit op de plannen. Voor 2029 voorspelt de kredietbeoordelaar een tekort van 3,8 procent.

Het vooruitzicht van Fitch voor de Franse kredietbeoordeling ging vorige week van stabiel naar negatief. Dat betekent dat er een verlaging van de Franse kredietstatus kan komen. Die status bij Fitch is nu nog AA-.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer