Kerk & religieGemeente GG Nof HaGalil
Ds. A. Ben Dayan bevestigd tot predikant gemeente Nechama in Israël

Ds. A. (Ari) Ben Dayan is vrijdagavond bevestigd als predikant van de gemeente Nechama in Nof HaGalil, Israël.

Van onze correspondent
Ds. A. (Ari) Ben Dayan (r.) en ds. M.L. (Maarten) Dekker, op een foto genomen tijdens een vrouwenochtend van het deputaatschap voor Israël in mei dit jaar. beeld William Hoogteyling
Ds. A. (Ari) Ben Dayan (r.) en ds. M.L. (Maarten) Dekker, op een foto genomen tijdens een vrouwenochtend van het deputaatschap voor Israël in mei dit jaar. beeld William Hoogteyling

Tijdens het Loofhuttenfeest ontving de nog jonge gemeente voor het eerst haar eigen, lokale predikant. Ben Dayan was eerder diaken en ouderling van de gemeente. Ondanks de oorlog kon de dienst ongehinderd plaatsvinden.

Ds. M.L. (Maarten) Dekker, predikant van de gemeente, bevestigde zijn opvolger Ben Dayan met de woorden uit Matthéüs 4:19: „En Hij zei tot hen: Volgt Mij na, en Ik zal u vissers der mensen maken.” Ds. Dekker stond stil bij twee punten: volgen en vissen.

Ds. Dekker benadrukte Gods voorzienigheid in het leven van Zijn knechten. „Zoals de Heere Simon Petrus en Andreas bij het Meer van Galilea zag, zo zag hij Ben Dayan in Peru, aan de rand van het Amazonegebied. Hij zag hem ook in Jeruzalem en later in Afula, waar Ari in contact kwam met ouderling Ben Simon en zo bij de gemeente Nechama terechtkwam.”

„Het geheim en de troost van het vissen liggen in deze woorden van de grote Visser der mensen: Ik zal! Christus staat voor Zijn eigen werk in. Hij zal Zijn gemeente bouwen”, aldus ds. Dekker.

Aan de handoplegging namen deel: ds. D. (David) Zadok uit Gedera, ds. Jameson uit Holon, voorganger Albert Knoester uit Dimona en de ouderlingen Ben Simon en Fawakhri uit de gemeente Nechama.

Ds. A. Ben Dayan met de handopleggers. V.l.nr. ouderling Ben Simon, voorganger Albert Knoester, ds. Jameson, ds. M.L. Dekker, ds. Ben Dayan, ds. D. Zadok en ouderling Fawakhri.

Ds. Ben Dayan verbond zich aan de gemeente met 2 Korinthe 4:5. „Want wij prediken niet onszelven, maar Christus Jezus, de Heere; en onszelven, dat wij uw dienaars zijn om Jezus’ wil.”

„Paulus stelt zichzelf niet in het middelpunt, maar Christus Jezus, de Heere”, zo zei ds. Ben Dayan. „Al Gods kinderen leren te sterven aan het eigen ik. Als de Heere Zijn dienstknechten roept, dan worden ze bepaald bij hun vele gebreken en zwakheden. Wij zijn niet meer dan slaven, maar wat een wonder is het om als een slaaf te mogen dienen in Gods Koninkrijk en Christus te prediken. Dat is alleen mogelijk door de genade van Christus.”

Daarna werd de nieuwe predikant toegesproken door ds. Zadok namens de Israeli Reformed Fellowship en ouderling Fawakhri namens de gemeente Nechama. Van het deputaatschap voor Israël van de Gereformeerde Gemeenten werd een brief voorgelezen, omdat de deputaten vanwege de oorlog niet ter plaatse aanwezig konden zijn.

Ds. Dekker zal per 1 april 2025 beroepbaar zijn binnen de Gereformeerde Gemeenten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer