Kerk & religieBrief godsdienstonderwijs
„Elke jongere moet met Bijbel in aanraking komen”, schrijft Gereformeerde Bond aan minister

Het hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond heeft eerder deze maand minister Bruins dringend opgeroepen het  budget voor godsdienstig onderwijs op openbare scholen niet af te schaffen.

Redactie kerk
19 November 2024 11:51
Juf Jacoline Gelof gaat met kinderen op de openbare basisschool Het Tweespan in Schelluinen in gesprek over het Bijbelverhaal van Daniël. beeld Cees van der Wal
Juf Jacoline Gelof gaat met kinderen op de openbare basisschool Het Tweespan in Schelluinen in gesprek over het Bijbelverhaal van Daniël. beeld Cees van der Wal

Ds. J.A.W. Verhoeven, voorzitter van de Gereformeerde Bond binnen de Protestantse Kerk in Nederland, en algemeen secretaris drs. P.J. Vergunst zetten in de brief aan de minister hun bezwaren tegen zijn besluit uiteen en vragen hem „klemmend” dit te herzien. Dat maakte Vergunst maandag bekend.

„Elke jongere in ons land zou in aanraking moeten komen met de Bijbel, ook als ouders om moverende redenen niet zelf kiezen voor bijzonder onderwijs”, aldus ds. Verhoeven en Vergunst in de brief. „Juist in een tijd van economisering van de samenleving, waarin waarden gemakkelijk uitgedrukt worden in euro’s, is levensbeschouwelijke vorming van jongeren van essentiële waarde.”

Drs. P. J. Vergunst, algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond (GB) in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). beeld RD, Anton Dommerholt

Godsdienstonderwijs op openbare scholen is in tijden van ontkerkelijking des te meer nodig, staat in de brief. Mensen moeten „leren vanuit een geloofsovertuiging over de diepste vragen van het leven na te denken, over lijden en gebrokenheid, over geluk en perspectief, over liefde en jaloezie, over onze Schepper en Zijn liefde voor mensen”.

De Gereformeerde Bond zou het betreuren wanneer jonge mensen de betekenis van Kerst en Pasen niet meer kennen. „Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft ons daarbij diverse keren gewezen op het belang van religieuze binding voor de sociale samenhang in onze maatschappij.”

Het geven van godsdienstonderwijs op openbare scholen past bij een van de kerndoelen van de overheid, namelijk aandacht geven aan geestelijke stromingen, aldus ds. Verhoeven en Vergunst. „Burgerschapschapsonderwijs” kan hiervoor gezien zijn „eigen waardevolle doelstelling geen alternatief zijn”.

„Elke jongere in ons land zou in aanraking moeten komen met de Bijbel” - Brief van de Gereformeerde Bond aan minister Bruins

Niet effectief

Eind oktober werd bekend dat minister Eppo Bruins (NSC) en staatssecretaris Mariëlle Paul (VVD) van Onderwijs de 19 miljoen euro subsidie die jaarlijks beschikbaar is voor godsdienstig en levensbeschouwelijk vormingsonderwijs (GVO) op openbare scholen, na 2025 willen afschaffen. Op dit moment maken 50.000 kinderen in Nederland gebruik van dit onderwijs. Onder hen zijn 19.000 kinderen op 464 scholen die de protestantse variant volgen.

Volgens minister Bruins en staatssecretaris Mariëlle Paul (VVD) is niet gebleken dat deze subsidieregeling effectief is. De bewindslieden wijzen erop dat scholen een wettelijke burgerschapsopdracht hebben. Op grond daarvan moeten ze leerlingen kennis laten opdoen over de verschillende godsdiensten.

Als Kamerlid voor de ChristenUnie zette Bruins zich in het verleden juist in voor de subsidieregeling. In 2018 zorgde hij ervoor dat er 250.000 euro extra beschikbaar kwam voor het vormingscentrum dat het onderwijs aanbiedt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer