BuitenlandRecordaantal vliegtuigen
China geeft Taiwan „stevige waarschuwing” met grote militaire oefening

China heeft maandag een grote militaire oefening gehouden in de Straat van Taiwan, als waarschuwing voor de „separatistische acties van de Taiwanese onafhankelijkheidsstrijdkrachten”. Volgens Taiwan vlogen er een recordaantal Chinese toestellen rond eiland.

Redactie buitenland
Taiwanese militairen patrouilleren door de straten van Tapei terwijl China een militaire oefening houdt rondom het eiland. beeld AFP, Daniel Ceng
Taiwanese militairen patrouilleren door de straten van Tapei terwijl China een militaire oefening houdt rondom het eiland. beeld AFP, Daniel Ceng

De oefening vond plaats in de zeestraat die Taiwan en China van elkaar scheidt en in gebieden ten noorden, zuiden en oosten van het eiland. Aan de operatie met de naam Joint Sword-2024B deden onder meer schepen en vliegtuigen mee. Dertien uur na het begin deelde China mee dat de oefening „succesvol is afgerond”.

Er vlogen maandag in totaal 153 Chinese toestellen rondom Taiwan en daarmee is er een record gevestigd, meldde het Taiwanese ministerie van Defensie dinsdagochtend. Bij de militaire oefening waren ook veertien schepen van de Chinese marine en twaalf andere Chinese schepen betrokken, aldus Taiwan.

Peking noemde het machtsvertoon een „stevige waarschuwing” voor „separatistische” krachten op het eiland. China beschouwt het democratisch bestuurde Taiwan als afvallige regio. Het eiland wordt sinds 1949 onafhankelijk van de regering in Peking bestuurd. Chinese nationalisten vestigden zich daar nadat ze de burgeroorlog van de communisten hadden verloren.

Beschermen

Taiwan was al alert op militaire acties van China, nadat president Lai Ching-te vorige week in een toespraak op de nationale feestdag zei dat China niet het recht heeft Taiwan te vertegenwoordigen. In dezelfde toespraak gaf hij juist ook aan te willen samenwerken met China.

Een man kijkt op een groot scherm buiten een winkelcentrum in Peking naar een nieuwsprogramma over een Chinese militaire oefening rondom Taiwan. Aangegeven staan de locaties waar de Chinese militairen oefenen. beeld APF, Greg Baker

Het Taiwanese ministerie van Defensie reageerde veroordelend op de „irrationele en provocatieve actie” van China. Taiwan stuurde troepen eropuit om „adequaat te reageren om de vrijheid, democratie en soevereiniteit te beschermen”.

Dinsdag stelde het Chinese ministerie van Defensie dat Peking „oprecht streeft naar een vreedzame hereniging”, maar nooit zal beloven geweld uit te sluiten en geen ruimte biedt voor de „onafhankelijkheid van Taiwan”. De acties van het Chinese leger „worden opgevoerd bij elke provocatie van Taiwanese onafhankelijkheid totdat de kwestie-Taiwan volledig is opgelost”, aldus Defensie.

Spanningen

De Verenigde Staten reageerden „zeer bezorgd” op de oefening. „Wij roepen China op om terughoudend te handelen en verdere acties te vermijden die de vrede en stabiliteit in de Straat van Taiwan en in de bredere regio kunnen ondermijnen, wat essentieel is voor regionale vrede en welvaart”, stelden de VS.

Ook de Europese Unie riep China en Taiwan op tot „terughoudendheid”. In een verklaring van de buitenlandse dienst staat te lezen dat „de EU een direct belang heeft bij het behoud van de status quo in de Straat van Taiwan”. Volgens de verklaring verhogen de militaire activiteiten van China rond het eiland Taiwan de spanningen in de regio.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
China
Azië

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer