Buitenland
Europese Unie start onderhandelingen met Albanië over toetreding

De onderhandelingen met Albanië over toetreding tot de Europese Unie kunnen beginnen. Dat heeft de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Peter Szijjarto, dinsdag op een persconferentie gezegd. Hij sprak van een „historisch moment”. De Albanese minister-president Edi Rama zei dat toetreding van Albanië tot de Europese Unie een kwestie „van leven of dood is”.

ANP

„Dit is geen pro-Europaretoriek”, voegde Rama daaraan toe. Voor de vrijheid, de rechtstaat en de democratie is het cruciaal dat Albanië lid wordt van de Europese Unie, zei hij. „De Westelijke Balkan heeft de Europese Unie nodig. We hebben geen plan B.”

Als Albanië er niet voor zou kiezen tot de EU toe te treden, is dat volgens Rama „hetzelfde als het opgeven van onze manier van leven. We hebben eindelijk gekozen, na eeuwen duisternis te hebben doorstaan onder imperia en regimes die ons werden opgedrongen. Onze geschiedenis heeft ons de moeilijkste weg geleerd die niet buiten het rijk van de EU kan worden gevonden en gewaarborgd.”

„Helaas, en dit kan ik niet vermijden te zeggen, was het met de hulp van Vladimir Poetin dat dit proces een nieuwe impuls kreeg na de agressie tegen Oekraïne”, zei Rama ook. „Die diende als een wake-up call om Europa eraan te herinneren dat de illusie van zelfvoorziening echt een illusie is.”

De Europese Unie heeft Albanië en andere landen van de Westelijke Balkan nodig, zei Szijjarto. De Europese Unie heeft nieuwe „versheid en energie” nodig. Hij hoopt dat de toetredingsonderhandelingen met Albanië sneller gaan dan gebruikelijk. De gemiddelde wachttijd van een kandidaat-lidstaat tot daadwerkelijke toetreding is vijftien jaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer