Binnenland
Faunabescherming: lagere status wolf geen gelopen race

„Het wordt spannend voor de wolf”, zegt voorzitter Niko Koffeman van actiegroep Faunabescherming in reactie op het nieuws dat diplomaten in Brussel hebben gestemd voor een verlaging van de beschermingsstatus van het dier. Toch denkt hij dat een daadwerkelijk minder strikte bescherming voor de wolf „nog geen gelopen race” is.

ANP

Donderdag nemen de EU-landen een definitief besluit over de beschermingsstatus van de wolf. De Faunabescherming gaat komende maanden lobbyen om de aanpassing van het Verdrag van Bern, waaronder status van de wolf geregeld is, alsnog tegen te houden. Volgens Koffeman is het ook nog niet precies duidelijk wat de wolf te wachten staat als de beschermingsstatus van de wolf dan uiteindelijk echt naar beneden wordt bijgesteld. Maar toch noemt hij het hele verhaal „geen fijne ontwikkeling”

Momenteel mag de wolf niet of nauwelijks worden verjaagd of beschoten. Toch proberen meerdere overheden om iets tegen de aanwezigheid van de wolf in Nederland te doen. Het roofdier valt vee van boeren aan en ook werd een meisje door een wolf gebeten. De Faunabescherming vocht meerdere malen acties van provincies tegen de wolf aan, zoals het zenderen van een wolf in Utrecht en het schieten met paintball op de wolf in Gelderland.

Animal Rights vindt het „teleurstellend” dat EU-landen de mate waarin wolven worden beschermd, willen verlagen. „Zelfs als de beschermingsstatus van de wolf wordt aangepast, betekent dit niet dat het makkelijker wordt het dier af te schieten”, zegt Erwin Vermeulen van de dierrechtenorganisatie. „Er is in Europa immers nog geen gunstige stand van instandhouding van de wolf.” Van een gunstige staat is sprake als populaties van een soort op lange termijn levensvatbaar zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer