Binnenland
Drentse Staten volgen zoektocht Defensie op de voet

Provinciale Staten in Drenthe willen nauw betrokken worden bij de zoektocht van Defensie naar meer oefenlocaties. 7 oktober heeft gedeputeerde Yvonne Turenhout (ruimtelijke ordening) een gesprek met verantwoordelijk staatssecretaris Gijs Tuinman (Defensie). Statenleden gaven haar woensdag enkele zorgen mee voor dat onderhoud.

ANP

Partijen willen net als Gedeputeerde Staten geen F35’s op vliegveld Groningen Airport Eelde vanwege de overlast van startende, landende en laagvliegende jachtvliegtuigen. Ze maken zich zorgen of Drenthe niet het afvoerputje wordt. „Als bij deze zoektocht wordt gekeken naar het aantal inwoners dat overlast heeft van bijvoorbeeld een groter oefenterrein dan delft Drenthe al snel het onderspit”, stelde onder meer de ChristenUnie.

Ook vinden veel partijen dat Defensie de huidige oefenterreinen veel efficiënter kan gebruiken waardoor er niet meer oefenruimte nodig zou zijn. Militairen kunnen ook meer in simulatieruimtes oefenen, klonk het. De BBB vraagt zich af waar al die militairen eigenlijk moeten wonen. „We hebben nu al niet genoeg woningen.” De partij wil munitiedepots in natuurgebieden om hinder voor omwonenden te voorkomen.

Maar boven alles willen de Staten dat Defensie betrokkenen die in onzekerheid zitten goed op de hoogte houdt. Ook gedeputeerde Turenhout wil dat, zei ze in het debat dat door ChristenUnie en BBB was aangevraagd. Zij wil dat Defensie bijvoorbeeld snel duidelijkheid geeft als een gebied dat bij de zoektocht in beeld was, is afgevallen.

Turenhout benadrukte dat de provincie uiteindelijk niet gaat over de keuze voor de defensielocaties. Dat is aan het kabinet. Defensie heeft Turenhout laten weten „echt meer oefenterreinen nodig te hebben. We moeten op hun expertise afgaan.” Het idee van veel partijen in de Drentse Staten om munitiedepots een plek te geven in natuurgebieden, kan volgens haar niet. „De stikstofregels gelden ook voor Defensie.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer