Mens & samenleving
Apeldoornse kringloop groeit, maar wil nog meer klanten trekken

Een zeventiger die voorover valt nadat ze van de trap springt, een hoekbank die wordt verkocht voor hij goed en wel in de winkel staat en een man die per ongeluk wordt beschuldigd van diefstal: in de Apeldoornse kringloopwinkel van Dorcas gebeurt genoeg.

Dries de Bruin van Kringloop Dorcas in Apeldoorn. beeld RD, Anton Dommerholt
Dries de Bruin van Kringloop Dorcas in Apeldoorn. beeld RD, Anton Dommerholt

„Die vrouw die van de trap sprong, zei dat ze dat thuis ook altijd deed”, legt Dries de Bruin (71), voorzitter van het kernteam van de winkel, uit. Het kernteam, dat de gang van zaken in de kringloop in goede banen leidt, timmert stevig aan de weg. Zo hangen er aan lantaarnpalen in de omgeving borden om voorbijgangers te attenderen op de kringloopwinkel in het zuidwesten van Apeldoorn.

Maar de kringloop hoeft het niet alleen te hebben van aandacht die hij zelf genereert. Ook mond-tot-mondreclame is belangrijk bij het aantrekken van bezoekers. En dat is wel nodig ook, zegt De Bruin. „In Apeldoorn zijn wel tien of elf andere kringlopen. En wij zitten hier een eindje van de doorgaande weg af. Dat is het nadeel aan deze locatie.”

Want ook al verkoopt de kringloop zeker 60.000 items per jaar –20.000 kledingstukken, 20.000 boeken en 20.000 huishoudelijke artikelen– en lopen er ruim honderd vrijwilligers rond, De Bruin wil groeien. Om precies te zijn wil hij de omzet verdubbelen.

Verruimen

Om dat te bereiken bewandelt het kernteam meerdere wegen. Zo zijn er plannen om de openingstijden van de kringloopwinkel te verruimen: ’s ochtends een uur eerder open –om tien uur– en ’s middags een uur later dicht – om vier uur. En er moeten meer vrijwilligers komen. „Daarom staan we binnenkort op een vrijwilligersmarkt”, legt De Bruin uit. „We kunnen altijd nieuwe aanwas gebruiken en het genereert ook weer aandacht voor ons.”

Die groei vindt De Bruin belangrijk omdat het geld dat in de kringloop binnenkomt, gebruikt wordt om mensen in nood te helpen. Op een grote poster –2,5 meter breed en 1,8 meter hoog– in de winkel staat informatie over verschillende projecten van Dorcas in landen zoals Irak en Albanië.

De laatste jaren heeft de winkel overigens al een groei doorgemaakt. Dat ging niet vanzelf: in 2022 was de kringloop enkele maanden dicht vanwege verstoorde onderlinge verhoudingen. Momenteel zijn die volgens de Apeldoorner weer goed.

In oktober bestaat de winkel vijf jaar. Daarvoor is aandacht in een speciale feestweek. Gratis poffertjes, een modeshow, de mogelijkheid om bezittingen te laten taxeren en een ijskar moeten het jubileum een feestelijk tintje geven. En De Bruin? Die hoopt dat de kersverse wintercollectie die week gretig aftrek vindt.

Dit is het derde deel in een serie interviews over kringlopen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Achterkrant

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer