Vrijwilligers in kringloop Dordrecht kennen hun pappenheimers
Kringloopfanaten, buurtbewoners en mensen die uit financiële noodzaak een bezoekje brengen: Ad Euser (71) komt ze allemaal tegen in de kringloop van Woord en Daad in Dordrecht.
De Dordtenaar is vanaf de opening in maart 2015 voorzitter van het bestuur van de winkel. Omdat de ruimte in het pand beperkt is, kunnen de vrijwilligers niet alles verkopen. Zo is er in de kringloop geen ruimte voor grote meubels. „Dat is jammer voor de omzet”, zegt Euser. „Maar met de kleinere artikelen komen we er ook.”
Zo vindt vooral kleding grif aftrek, zegt de bestuursvoorzitter. Soms iets te grif. Op een binnenplaats bij de winkel staat een rek voor kleding die 1 euro kost. Die kleding hangt aan een kleerhanger met een groen dopje. „Op een keer kwam een vrouw naar de kassa met een mooi vest aan zo’n hanger. Ze wilde het kledingstuk al bijna afrekenen voor 1 euro, toen een vrijwilliger zei dat het vest duurder was. De vrouw ontkende dat ze dat vest zelf aan een ander haakje had gehangen. Het laat zien dat we alert moeten blijven om zulk soort incidenten te voorkomen.”
Alle medewerkers in de winkel zijn vrijwilligers. In totaal zijn dat er ruim vijftig, zegt Euser. Ze zoeken spullen uit, bepalen de prijs ervan, maken het pand schoon, richten het opnieuw in en bedienen de klanten. De vrijwilligers vormen een diverse club, signaleert Euser. Ze zijn afkomstig uit verschillende kerken en zowel jong als oud is vertegenwoordigd. Wel zijn de meesten boven de zestig. „Maar vooralsnog baart dat mij geen zorgen. We draaien nu goed, al kunnen we altijd wel nieuwe vrijwilligers gebruiken.”
Qua bezoek is de doelgroep van de winkel veelkleurig: van kringloopfanaten, die veel winkels van Woord en Daad nalopen, tot buurtbewoners en mensen die uit financiële noodzaak een bezoekje brengen. Vooral met die groep proberen vrijwilligers contact te leggen, zegt Euser. „We kennen onze pappenheimers. Soms zien we mensen rond de twintigste van de maand binnenkomen. Dan hebben ze net hun loon of uitkering gehad. We waarschuwen ze om uit te kijken met wat ze kopen, zodat ze niet gelijk hun geld uitgeven. Vaak besteden ze dan alsnog een flink bedrag, maar wij hebben ze in elk geval gewaarschuwd.”
Het geld dat in de winkel in Dordrecht wordt opgehaald, gaat naar een project in Tsjaad. Jongeren leren daar hoe ze een eigen onderneming kunnen opzetten. „Van elke euro gaat zeker de helft naar dat project”, zegt Euser. „Mooi dat we weten waar het geld concreet naartoe gaat.”
Dit is het eerste deel in een serie interviews over kringlopen.