Kringloopwinkel
Kringloop Geldermalsen krijgt wasmand met kat binnen: „We weten niet wie de eigenaar was”

Een levende kat is al eens binnengebracht bij kringloop De Cirkel in Geldermalsen, een Van Gogh nog niet. Jaarlijks gaan er flinke bedragen naar de plaatselijke gereformeerde gemeente en naar diverse andere doelen.

Otto Klop is voorzitter van kringloop De Cirkel in Geldermalsen. beeld William Hoogteyling
Otto Klop is voorzitter van kringloop De Cirkel in Geldermalsen. beeld William Hoogteyling

De enige kringloopwinkel in Geldermalsen werd in 2000 geopend. Doel: geld inzamelen voor het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente. Jarenlang kreeg de winkel 400 vierkante meter ruimte in het pand van een mechanisatiebedrijf. In 2022 had het bedrijf de ruimte zelf nodig en maakte De Cirkel de overstap naar een tweeënhalf keer zo groot onderkomen in een bedrijfsverzamelgebouw. Dat betekende overigens niet dat het assortiment verbreedde, maar vooral dat de winkel ruimer kon worden opgezet.

„Zonder vrijwilligers die zich jarenlang inzetten kan de winkel niet bestaan”, zegt voorzitter Otto Klop (56). „Er helpen meer dan honderd mensen mee.” Spullen schoonmaken, testen, opknappen, prijzen en ook ophalen bij particulieren vergt de nodige inzet.

De winkel is op dinsdagmiddag en zaterdag open en verkoopt ook wat spullen via Marktplaats. „Daar zetten we alleen datgene op waarvan we willen dat er op wordt geboden.” Als voorbeeld noemt hij een mooie accordeon, waarvan het moeilijk was om een prijs te bepalen, maar die via internet enkele honderden euro’s opleverde. Ook noemt Klop demonstratiemodellen van keukeninbouwapparaten, die de winkel via een gemeentelid ontving. „Die hebben we ook online verkocht. Dat bracht een leuk bedrag op.”

Assortiment

Kleding levert een belangrijk deel van de omzet op, zegt Klop. Ook algemene spullen, zoals keukengerei en boeken, doen het goed. „We hebben ook meubels. Die nemen veel ruimte in, maar we willen een breed assortiment aan spullen hebben.”

Die breedte wordt ook weleens verkeerd opgevat. „Ooit kregen we een wasmand binnen waar een levende kat in zat. We weten niet wie de eigenaar was. Een vrijwilliger heeft het dier in huis genomen.” Meestal worden vooral de huis-, tuin- en keukengoederen binnengebracht. Lachend: „Een schilderijtje van Van Gogh hebben we nog niet gekregen.”

Tot 2022 viel de winkel rechtstreeks onder verantwoordelijkheid van de kerkenraad van de gereformeerde gemeente van Tricht-Geldermalsen. „Sinds de verhuizing vormen we een zelfstandige stichting.”

Dit jaar wordt er naar verwachting zo’n 150.000 euro opgehaald. De helft daarvan gaat naar de kerkbouw. Ook gaat er een belangrijk deel naar doelen die een link hebben met de kerk in Geldermalsen, zoals gemeenteleden die voor MAF of op een zendingspost actief zijn en evangelisatiepost De Hoeksteen in Leidsche Rijn. Daarnaast krijgen verschillende doelen eenmalig 2000 euro. Het betreft plaatselijke organisaties zoals de voedselbank en landelijke instellingen als Adullam, De Schutse, JBGG, Het Scharlaken Koord en stichting Ontmoeting.

Dit is het tweede deel in een serie interviews over kringlopen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Achterkrant

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer