Binnenland
OM eist tot levenslang voor liquideren Lucas Boom

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag in de rechtbank in Amsterdam een levenslange gevangenisstraf geëist tegen de 35-jarige Amsterdammer Qio C., die in juni 2015 in Zaandam Lucas Boom zou hebben doodgeschoten. Dat gebeurde voor de ogen van tientallen basisschoolleerlingen naast een schoolplein.

ANP

Tegen de 32-jarige medeverdachte Genaro L. is een gevangenisstraf van 16,5 jaar geëist. Volgens het OM was hij onder meer nauw betrokken bij voorverkenningen en is hij medepleger van de moord.

Boom werd op klaarlichte dag door mannen met automatische wapens neergeschoten. Hij werd geraakt door meerdere kogels en overleed ter plaatse. De schutters vluchtten in een bestelbus die brandend werd teruggevonden in Amsterdam-Noord.

De twee verdachten L. en C. kregen eerder al hoge celstraffen opgelegd van 13,5 en 20 jaar, voor de mislukte moordaanslag op de Amsterdamse crimineel Peter ‘Pjotr’ R. in Diemen in november 2015. Ze zouden volgens het hof deel hebben uitgemaakt van een moordcommando.

Beide verdachten waren in 2015 al voor de betrokkenheid op de moord van Boom aangehouden, maar het kwam destijds niet tot een strafzaak. Het onderzoek werd in 2021 heropend na een verklaring van een tweede anonieme getuige.

Het OM verdenkt ook Randall D. (43), die eerder is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 29,5 jaar voor de zogeheten vergismoord op de 17-jarige stagiair Mohamed Bouchikhi in januari 2018 in het Amsterdamse buurthuis in de buurt Wittenburg. De rechtbank sprak D. vrij van de liquidatie van Boom, bij gebrek aan doorslaggevend bewijs. De zaak van D. loopt nog in hoger beroep.

De rechtbank doet op 19 november uitspraak in de zaken tegen C. en L.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer