Binnenland
Utrecht wil grote nieuwe wijk bouwen ten zuidwesten van centrum

De stad Utrecht wil een grote nieuwe woonwijk bouwen in de oksel van de A12 en de A2, ten zuidwesten van het centrum. De wijk Rijnenburg gaat 25.000 woningen en 12.500 werkplekken tellen. Daarnaast wil Utrecht dat de wijk voldoende voorzieningen, recreatie en een van de grootste stadsparken van Nederland gaat omvatten.

ANP

Utrecht is ook al aan het bouwen in Groot Merwede en er zijn plannen om te bouwen in Westraven en de Galecopperzoom. Al met al kan de stad vanaf 2030 63.000 tot 77.000 extra woningen krijgen. De stad wil met „de grootste woningbouwlocatie van Nederland” bijdragen aan een oplossing voor de wooncrisis.

De bouw van Rijnenburg kan in 2035 beginnen en zou uit een combinatie van sociale huurwoningen, middenhuur-, betaalbare koopwoningen en vrije sector moeten bestaan. Het college van Utrecht gaat uit van 40 procent sociale huurwoningen en 25 procent vrije sector.

De gemeente benadrukt dat de wijk een gezonde groene leefomgeving moet vormen. „Door in de buurt groen en water een prominente rol te laten spelen en door in het noordelijk deel een van de grootste landschapsparken van Nederland met een grote plas aan te leggen, kan de biodiversiteit in Rijnenburg een enorme groeispurt maken.”

Hoewel de gemeente Rijnenburg een ‘landschapsstad’ noemt, wordt de bebouwing van voornamelijk appartementencomplexen wel stedelijk en komt dicht bij elkaar te staan.

De gemeenteraad van Utrecht neemt naar verwachting over twee jaar een besluit over de bouw van de grote nieuwe wijk. Bij de plannen zijn ook grondeigenaren in het gebied, het rijk en de provincie betrokken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer