Binnenland
Streep door fikse uitbreiding Overijsselse varkenshouderij

Een varkenshouderij in het Overijsselse Oud Ootmarsum kan in ieder geval voorlopig niet uitbreiden met een kleine 10.000 varkens. De Raad van State heeft woensdag een streep gezet door de omgevingsvergunning die nodig is voor deze fikse uitbreiding.

ANP

Voor de uitbreiding is een bestemmingsplan en omgevingsvergunning nodig. Die werden in 2021 verleend door de gemeente Dinkelland. De bedoeling is dat de bestaande veestapel van het bedrijf wordt uitgebreid met ruim 6600 biggen, een kleine 2500 varkens en iets meer dan 450 (opfok)zeugen. De nieuwe stal heeft een gecombineerd luchtwassysteem. In dat systeem zit volgens de Raad van State het probleem.

De zaak is aangespannen door Coöperatie Mobilisation for the Environment (MOB) en Vereniging Stedelijk Leefmilieu, Groen- en Milieubeheer. De twee partijen gaven aan dat ten onrechte is geoordeeld dat geen natuurvergunning nodig is. Daarbij wijzen zij naar het luchtwassysteem, dat volgens een rapport van de Wageningen University & Research (WUR) voor lang niet zoveel emmissiereductie van ammoniak zorgt als in regelgeving van het Rijk staat. De Raad van State geeft aan in een zaak van begin september ook tot het oordeel te zijn gekomen dat WUR-rapporten hierover „concrete aanknopingspunten bevatten” dat dat systeem inderdaad niet voor zoveel vermindering van de ammoniakuitstoot zorgt.

Het college van burgemeester en wethouders van Dinkelland heeft met het oog hierop volgens de Raad van State ook bij de beoordeling of er een milieueffectrapport moest komen zich gebaseerd op onjuiste gegevens.

Het bestemmingsplan blijft overigens wel overeind, maar de Raad van State stuurt de gemeente Dinkelland dus terug naar de tekentafel voor de omgevingsvergunning. „Het college moet daar opnieuw een besluit op nemen”, licht een woordvoerder van de Raad van State toe.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer