Bijbelse argumenten gebruiken in een debat staat niet los van praktische politiek bedrijven, betoogde oud-SGP-bestuurder Rinus Houtman donderdagavond met zoveel woorden bij de presentatie van het boek ”Politiek met de Bijbel” in Nijkerk.
„God heeft Zijn geboden gegeven voor ieders welzijn; daar zit dus altijd een praktische kant aan”, zei hij. Als voorbeeld noemde Houtman de sabbatsrust. Die had God ingesteld na voltooiing van de schepping. In Exodus vermaant Hij het volk Israël een wekelijkse rustdag in acht te nemen. Met een beroep op het praktische argument dat de Joden in Egypte slaaf zijn geweest en dus heel goed weten hoe fijn het is om ook een keer vrij te zijn.
„Als je de praktische kant van de Bijbelteksten die je aanhaalt niet ziet, dan moet je jezelf afvragen of je Schriftberoep wel klopt”, concludeerde hij. „Sla de brug naar de samenleving: laat zien wat er mis kan gaan als je je niet aan Gods geboden houdt.”
VVD-senator Schaap waarschuwde SGP’ers behoedzaam om te gaan met principes en beginselen. Wie daar koste wat kost voluit aan vasthoudt, schept weinig ruimte voor debat met andersdenkenden. „Maar in dit land moeten we er wel samen uit zien te komen. Wees dus een beetje rekkelijk.”
Daar zit nu precies het spanningsveld waar SGP-raadslid Noeverman uit Rijssen-Holten zeer mee kan worstelen, gaf hij aan. „Wat is politiek nu eigenlijk en wat is mijn rol als raadslid? We kunnen lang praten over onze standpuntbepaling, maar hoeveel ruimte geef je in de politiek aan andermans standpunten?”
„Luister in elk geval goed naar elkaar”, adviseerde Houtman hem. „Maak van je principes geen muren”, voegde Schaap daar aan toe. En stel jezelf kwetsbaar op, vervolgde hij. „Leg gewoon uit dat je er bij dilemma’s niet altijd zomaar uitkomt. Dat roept respect op en nodigt uit tot dialoog.”
Als er iets is wat bestuurders en politici in lastige situaties nodig hebben, is dat wijsheid, benadrukte Houtman. Hij wees erop dat de Bijbel geen verzameling boeken vol geboden is. „In Gods Woord is ook een grote plaats ingeruimd voor wijsheid.” Bij lang niet alle politieke vraagstukken is het antwoord simpel af te leiden uit de Bijbel. „Dan wordt gewoon om wijsheid gevraagd.”
De Bijbel is ook volgens Schaap „geen keihard receptenboek.” Wel een „bron van waarden.” Als voorbeeld noemde hij dat de mens een moreel wezen is, dat waarachtig moet zijn. „Je zult, zeker ook in de politiek, eerlijk zeggen hoe de vork in de steel zit, je zult openstaan voor de waarheid en die naar buiten brengen.”
De praktijk laat vaak iets anders zien, constateerde hij. „Vooral in verkiezingstijd wordt er in de politiek gelogen dat het gedrukt staat. Dan worden veel beloftes gedaan die politici niet kunnen waarmaken. Burgers weten dat en worden daar cynisch van.”
René Heij, auteur van ”Politiek met de Bijbel”, onderstreepte dat Gods Woord allereerst geloofd moet worden door de SGP-politicus zelf voordat hij daarmee naar buiten treedt in het politieke domein. „En laat zien dat Gods dienst een liefdedienst is. Een dienst waarvan David zei dat die hem nog nooit had verdroten.”