Ze fietsten verveeld rond in de buurt en werden toen ongewild helden. Max Blokland (15), Tim Hanstede (17), Rayo Straatman (17) en Robin Buitenhuis (16) redden een vrouw van de verdrinkingsdood. Vrijdag kregen ze een medaille.
Zonder ouders; dood, verderf en ziekte om hem heen. De Congolees Baruani Ndume (16) heeft een ongekend zwaar leven, evenals tienduizenden andere vluchtelingen in zijn land. Hij vertelt het de wereld, als radioreporter.
Haar naam betekent 'door verdriet geraakt'. Een naam waar ze niet van houdt, maar die op dit moment alles over haar zegt, nu ze is neergeschoten door de taliban. Wie is het dappere Pakistaanse meisje Malala Yusufzai precies en wat heeft ze gedaan om zich de woede van deze misdadigers op de hals te halen?
Herinner je je Malala nog? Het 15-jarige Pakistaanse meisje dat in oktober door de taliban werd neergeschoten omdat ze vocht voor recht op onderwijs voor meisjes? En Kesz, de 13-jarige Filipijnse ex-straatjongen die al sinds zijn achtste andere straatjongeren helpt? Overal ter wereld er zijn tieners te vinden die helden zijn in hun omgeving. In een serie laat Puntuit je kennismaken met een aantal van deze jonge helden.
Hij groeide op als straatjongen, maar zet zich nu als 13-jarige in voor rondzwervende leeftijdsgenoten. De organisatie KidsRights beloonde Kesz uit Cavite City (Filipijnen) daarom gisteren met de Internationale Kindervredesprijs 2012.
Grote droogte teistert Malawi in 2002. Om stromend water te krijgen en energie op te wekken, bouwt de 14-jarige William Kamkwamba een windmolen van oude fietsonderdelen, teenslippers en resthout. Zijn levensverhaal verscheen vorige week in een boek.
Een betere wereld begint bij jezelf. Volgens Mayra Avellar (17) uit Brazilië klopt de stelling als een bus. Ze heeft er "een klein beetje" aan meegewerkt door het organiseren van een vredesmars voor de schooljeugd in Rio de Janeiro. Daarom won ze gisteren de Internationale Kindervredesprijs 2008.
Michaela Mycroft (17) uit Kaapstad (Zuid-Afrika) kreeg gisteren de Internationale Kindervredesprijs 2011. Vanuit haar rolstoel zette zij zich afgelopen acht jaar in voor andere gehandicapte kinderen in haar land. Puntuit interviewde haar.
Ze is nog maar 18 jaar, maar ze heeft al zon 25.000 Indiase kinderen geholpen. De Amerikaanse Neha Gupta kreeg daarvoor afgelopen week de Internationale Kindervredesprijs 2014 van KidsRights uitgereikt.
Herinner je je Malala nog? Het 15-jarige Pakistaanse meisje dat in oktober door de taliban werd neergeschoten omdat ze vocht voor recht op onderwijs voor meisjes? En Kesz, de 13-jarige Filipijnse ex-straatjongen die al vanaf zijn achtste andere straatjongeren helpt? Overal ter wereld zijn tieners te vinden die helden zijn in hun omgeving. In een serie laat Puntuit je kennismaken met een aantal van deze jonge helden.
Subthema 'Jonge helden'
Over moed, reddingsacties en vechten voor een betere wereld.