Voorpagina

Politie arresteert meer dan 200 Koerden

Vreedzaam einde
aan gijzelingsactie

Van onze binnenlandredactie
DEN HAAG – Aan de gijzelingsactie in de ambtswoning van de Griekse ambassadeur in Den Haag is vannacht een vreedzaam einde gekomen. De drie gegijzelden bleven ongedeerd en maken het redelijk. Elders in de stad kwam het tot forse rellen. De politie arresteerde het afgelopen etmaal in totaal ongeveer 240 Koerdische actievoerders.

Even na 2 uur vannacht konden de drie gegijzelden –de vrouw van de Griekse ambassadeur, hun 8-jarige zoontje en een dienstmeisje– de ambtswoning verlaten. Kort daarna zijn ongeveer 150 Koerdische gijzelnemers in bussen afgevoerd naar cellen in Den Haag en daarbuiten. Het interieur van de woning is grotendeels vernield.

Volgens een woordvoerder van de Griekse ambassade is het gezin „zeer geschokt” maar ongedeerd. Wat er precies is gebeurd tijdens de gijzeling, weet hij niet. „Mevrouw Anghelakis wilde daar verder niet over praten, ze wilde alleen maar naar bed. Het is nogal een belasting geweest. Ook de zoon was geschokt, hoewel hij niet precies begreep waar het allemaal om draaide. Het gaat redelijk goed met ze.”

Burgemeester Deetman van Den Haag toonde zich vannacht verheugd over de vreedzame afloop van de Koerdische gijzeling, een van de vele gisteren in Europa. Met hun actie protesteerden de Koerden tegen de aanhouding van Abdullah Öcalan, de leider van de Koerdische Arbeiderspartij PKK. Hij werd opgepakt in de Griekse ambassade in de Keniase hoofdstad Nairobi en zit inmiddels in een Turkse cel.

Minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) zal zijn Griekse collega Pangalos uitleg vragen over hoe Athene met de Koerdische leider Öcalan is omgesprongen. Een woordvoerder bevestigt desgevraagd dat de minister onder meer wil weten hoe lang de Grieken Öcalan onder hun hoede hebben gehad.

Afgeblazen
Een driekoppig onderhandelingsteam van de Haagse politie voerde gisteren doorlopend gesprekken met de Koerdische gijzelaars. De politie, die in Den Haag met 800 man op de been was, heeft tot drie keer toe op het punt gestaan om de ambtswoning te bestormen. De actie werd telkens op het laatste moment afgeblazen, omdat er weer schot zat in de gesprekken.

De gijzeling in de Griekse ambtswoning kwam voor de Haagse autoriteiten als een „verrassing.” De gijzeling begon toen de Koerden gisternacht „met heftig geweld” de woning binnendrongen. Twintig agenten konden het tij niet keren. In de woning beschikten de gijzelaars over brandbare materialen, zoals een jerrycan met benzine.

De Koerdische bezetters eisten dat ze niet strafrechtelijk zouden worden vervolgd. Maar minister Korthals van Justitie liet direct na afloop van de actie weten dat daarvan geen sprake is. De gijzelnemers worden vervolgd wegens wederrechtelijke vrijheidsberoving en huisvredebreuk. De klemmende oproep van de Nederlandse regering aan Turkije om Öcalan niet te veroordelen tot de doodstraf was een belangrijke reden voor de Koerden om hun actie te beëindigen.

Rond de 500 Koerden hebben gisteravond elders in Den Haag, in de buurt van het station Holland Spoor, voor grote onrust gezorgd. De demonstranten wilden in kolonne optrekken naar de Griekse ambtswoning. De ME verhinderde dat. De relschoppers lieten een spoor van vernielingen na. Auto's werden gemolesteerd, talrijke bushokjes en winkelruiten sneuvelden. Er vielen enkele gewonden. De politie arresteerde zeventig mensen. Eerder op de dag kwam het tot rellen op de Kneuterdijk, niet ver van de ambtswoning. Daarbij zijn tientallen Koerden opgepakt.

Verbod
In zowel Duitsland als Frankrijk is de PKK een verboden organisatie. In Nederland is het nooit tot een verbod gekomen. Minister Peper van Binnenlandse Zaken ziet vooralsnog geen aanleiding de PKK te verbieden. Nederland telt naar schatting circa 50.000 Koerden. Vorig jaar klopten in ons land nog ongeveer 10.000 Koerden aan, onderdeel van een ware vluchtelingengolf uit Koerdisch gebied. Volgens prof. E. J. Zürcher, hoogleraar moderne Turkse geschiedenis van de universtiteit in Leiden, kan Europa de komende tijd overal en op elk moment extreem geweld tegemoet zien.

In heel Europa moesten gisteren met name Griekse en Keniaanse ambassades en consulaten het ontgelden. In diverse steden raakten enkele betogers en agenten gewond. In de meeste plaatsen maakte de politie uiterlijk aan het eind van de middag een eind aan de bezettingen of gingen de betogers vrijwillig weg. Er zijn honderden arrestaties verricht. In Duitsland, waar een half miljoen Koerden wonen, werd de Griekse ambassade in Bonn bezet, evenals de Griekse consulaten in Berlijn, Düsseldorf, Stuttgart, München, Keulen, Frankfurt en Hamburg. De gebouwen werden deels verwoest. Tientallen Koerden bezetten ook de Keniaanse ambassade in Bonn en gijzelden twee medewerkers. Aan de acties in Bonn kwam gisteravond een einde; de gijzelaars zijn ongedeerd. De autoriteiten vrezen voor nieuwe acties omdat de PKK volgens de Duitse geheime diensten in Duitsland tienduizenden mensen kan mobiliseren.

Verder werden in Oostenrijk, Groot-Brittannië, Frankrijk, Zwitserland, Zweden, Rusland, België en Denemarken Griekse en Keniaanse diplomatieke vertegenwoordigingen aangevallen. In Wenen werd gisteravond de Griekse ambassadeur nog steeds gegijzeld, evenals zijn vrouw en drie andere Grieken. Kenia heeft vanochtend de sluiting van al zijn 34 ambassades wereldwijd gelast uit vrees voor aanslagen.

Zie ook:

Binnenland:
Dé onrust is elders
in Den Haag

Kamer wil eerlijk
proces Öcalan

Turkije weigert
advocaten Öcalan

„In heel Europa golf van extreem geweld mogelijk”

Verklaring van het kabinet

Buitenland:
„Complot achter
arrestatie Öcalan”

”Licht van Koerdistan”
lijkt te doven

Een paar maanden zwerftocht Öcalan

Turkije viert feest

„Relatie Athene-Ankara is niet direct geschaad”

PKK roept op tot kalmte

Koerden bezetten diverse consulaten en ambassades