Binnenland

Böhler start Europese spoedprocedure

Turkije weigert
advocaten Öcalan

Van onze binnenlandredactie
ISTANBUL – Turkije heeft drie advocaten van PKK-leider Öcalan vannacht de toegang tot het land geweigerd. Even voor zessen 's ochtends zijn ze op het eerste KLM-vliegtuig gezet. Dat bracht hen naar Nederland terug, waar ze vanmorgen rond 8 uur arriveerden.

Böhler, Koppe en Prakken vlogen gisteravond naar Turkije om Öcalan juridisch bij te staan. De drie kwamen niet verder dan het vliegveld van Istanbul, waar zij 's nachts om onbekende redenen werden vastgehouden. Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken weigert vooralsnog een verklaring te geven voor het gedwongen vertrek.

„Buitenlandse advocaten zijn kennelijk niet gewenst. Dat zegt iets over Öcalans kansen op een eerlijk proces in Turkije”, meent mevrouw Böhler. De twee Nederlanders en Böhler, die de Duitse nationaliteit heeft, verwachtten gisteravond dat de Nederlandse consul-generaal of Duitse consul hun terugreis zou kunnen vertragen. Die illusie vervloog toen de centrale autoriteiten de consul-generaal niet eens toelieten tot de advocaten. Hij beschikte volgens Ankara niet over het benodigde vliegveldpasje.

Spoedprocedure
Mevrouw Böhler maakte gisteren bekend dat ze bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg een spoedprocedure tegen Turkije begint. Ze eist dat de Turken Öcalan vrijlaten. Als dat niet lukt, wil ze maatregelen afdwingen die hem beschermen. Böhler denkt dat een dergelijke procedure bij het hof binnen een dag of twee kan plaatshebben.

Het hof voorziet echter niet in spoedprocedures. De zaak zal zeker 3 tot 4 maanden in beslag nemen. Turkije zou zich als lid van de Raad van Europa aan uitspraken van het hof moeten houden. Maar als ze wint, acht Böhler de kans dat de uitspraak ook feitelijk wordt uitgevoerd niet groot.

De advocaten willen ook een procedure aanspannen tegen Griekenland. Dat land heeft Öcalan zonder uitzettingsprocedure het land uitgestuurd. Volgens Böhler heeft hij enige tijd in Griekenland gezeten, met medeweten van de hoogste veiligheidschef aldaar. Die laatste zou volgens Koppe ook in direct contact hebben gestaan met de premier van Griekenland. Volgens Böhler valt het niet anders te interpreteren dan dat het overbrengen van Öcalan vanuit de Griekse ambassade in Kenia naar Turkije „met medeweten of medewerking van de Grieken” is gebeurd. Ze zei te vermoeden dat de Amerikanen ook iets te maken hebben met de gang van zaken van het afgelopen etmaal.